Stipina životna priča; Dva puta je zamalo umro na operacijskom stolu

Stipe Žunić (26) danas je jedan od najboljih bacača kugle na svijetu, osvojio je povijesnu hrvatsku medalju na atletskom SP-u u Londonu. No prije manje od četiri godine dvaput je vodio bitku za život.

– Zakomplicirala se operacija lakta u listopadu 2013. Izgubio sam tlak na tri minute, a imao sam samo 23 otkucaja srca u minuti. Bila je potrebna i reanimacija. Uh, jedva sam se izvukao – rekao je Žunić za 24 sata.

Nedugo nakon operacije lakta Žunić je dobio tešku upalu pluća. I tad je vodio bitku za život.

– Izgubio sam čak 20 kilograma. Bio sam na aparatima nekoliko dana, nisam mogao govoriti. Pluća su mi bila u jako lošem stanju. Bio sam opet u opasnosti, ali nekako sam dvaput, nasreću, izbjegao smrt – istaknuo je Žunić.

Htio je završiti karijeru, ali puno mu je pomogla vjera. U ruke je potom uzeo kuglu.

Lakat, pluća, pa još i rame
Do 2012. trenirao je bacanje koplja, no zbog loših uvjeta i nepravilne tehnike teško se ozlijedio. Morao je ići na potpunu rekonstrukciju desnog ramena.

– U Zadru nije bilo pravog zaletišta, pa sam trčao na podlozi koja je bila tvrda kao beton. Loša tehnika? Da, trener u Zadru nije imao iskustva, pa je došlo do disbalansa mišića. Prednji mišići u ruci bili su mi jači od stražnjih. Zbog toga sam se ozlijedio. Oporavak je trajao godinu i pol. I danas me boli kao i prije operacije, ali sam se naviknuo – kaže Zadranin.

U studenom 2013. prebacio se zbog toga na kuglu.

– Pri bacanju kugle rade drugi mišići i ništa me ne boli. No za mene bacanje kugla nije novost, trenirao sam je i prije – kaže Žunić.

– Ambijent će sigurno biti odličan. Nadam se samo da će zatvoriti cestu. Mogao bi nas netko gledati dok vozi, pa bi moglo biti nesreća. Netko bi mogao sletjeti s ceste – nasmijao se Žunić.

Na laktu su se Žuniću odlomila dva komadića kostiju. Rutinska operacija pretvorila se u bitku za život. Na operaciji su mu liječnici izvadili komadiće kostiju. Morali su izbrusiti i glavu rotatorne manšete i šavovima spojiti tkivo.

Bacati kuglu počeo je prije sedam godina. Hrvatski je rekorder s bačenih 21,48 metara.

Svjetski prvak u kick-boksu

 

Zadranin je u mladosti bio svjetski juniorski prvak u kickboxingu u kategoriji +89 kilograma. Predviđali su mu sjajnu karijeru. Žunić je bio član kickboxing kluba “Sveti Krševan” iz Zadra. No Stipe se okrenuo atletici.

Žunić je 2007. godine na mitingu u Splitu bacio koplje 73,91 metar što je bio najbolji juniorski rezultat u toj godini. Iste godine Stipe je bio brončani u Beogradu u bacanju koplja.

Bacao je Zadranin i disk, a kuglom se ozbiljno počeo baviti tek prije tri godine na sveučilištu Florida u SAD-u. I pogodio je. U svojem rodnom Zadru pored kuće dao je sagraditi bacalište financirano iz vlastitih sredstava i evo gdje ga je to dovelo.

Stipe, majstore, svaka čast.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...