Stradala ukrajinska političarka na Maslenici je ubijena: “Smrt naše Irine je namještena!”

Pogibija Irine Berežnaje, 38-godišnje ukrajinske odvjetnice i političarke, bivše zastupnice u tamošnjem parlamentu, Vrhovnoj Radi, izazvala je veliki šok i tugu među njenim prijateljima i pristašama, ali i pobudila sumnje u okolnosti pod kojima je stradala.

Berežnaja je poginula u prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu na autocesti A1 između čvorova Maslenica i Posedarje u Mercedesu njemačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao bugarski državljanin i Irinin vršnjak Petar Iliev Petrov.

Vozač zaspao za upravljačem

Vozač je također poginuo na licu mjesta, a nesreću je jedina preživjela Berežnajina osmogodišnja kći. Djevojčica je preživjela zahvaljujući tome što je bila vezana sigurnosnim pojasom, a ujedno je jedina svjedokinja ove teške prometne nesreće.

Bugarin je, prema rezultatima očevida, vozeći u smjeru Posedarja iz još neutvrđenih razloga na jednoj nizbrdici iza dužeg, ali blagog zavoja, automobilom skrenuo s kolnika, prešao preko zaustavne trake te udario u metalnu zaštitnu ogradu vozeći neko vrijeme bočno po njoj te na koncu snažno udarivši u metalni stup. Od siline udara smjesta poginuo, dok je Berežnaja još bila živa dok su je iz smrskanog vozila izvlačili vatrogasci, ali je potom i ona izdahnula.

Prema prvim nalazima očevida, do nesreće je vjerojatno došlo jer je vozač zaspao za upravljačem.

Vatrogasci su dva sata morali rezati automobil. Dugo se takva nesreća nije dogodila, kazali su za Jutarnji list svjedoci izvlačenja unesrećenih iz smrskanog vozila.

Inače, Irina Berežnaja trebala je za tjedan dana proslaviti svoj 39. rođendan. Vijest o njezinoj smrti u Ukrajini je izazvala mnoštvo emotivnih reakcija, a neki njezini znanci i komentatori na društvenim mrežama tvrde čak da je prometna nesreća u Hrvatskoj bila namještena i to zbog njenih izrazito lijevih političkih stavova. No, nakon tih objava njezina je obitelj blokirala komentare na Irininim profilima na društvenim mrežama.

Mnogi pak ističu kako je Ukrajina izgubila “divnu, lijepu i pametnu ženu koju su krasili hrabrost, inteligencija” te jednu od rijetkih političara koji su se odupirali transformaciji Ukrajine u nazadnu državu.

Berežnaja je rođena u Lugansku, a diplomirala je na Pravnom fakultetu u Kijevu gdje je potom vodila uspješan odvjetnički ured. Kada se prije nekoliko godina povukla iz aktivne politike, postala je istaknuta aktivistica za ljudska prava, javlja Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...