Strvina dupina četvrti dan se raspada na Silbi; Plavi svijet: “Sustav je zakazao”

Silba, prvi eko otok na Jadranu, već je četiri dana lokacija na kojoj se događa velika ekološka katastrofa. Naime, strvina dupina pronađena je u moru te se nasukala na plaži u uvali Šotorišće, dvadesetak metara od kuća. O lešini dupina izvijestio je Županijski centar 112 još prije četiri dana, no tu je stvar stala, a dobri dupin i dalje se raspada te se iz njega širi nesnosan smrad. Čitatelj sa Silbe poslao nam je fotografije strvine i požalio se na tromost službi koje su ga trebale ukloniti.

Za dodatne informacije kontaktirali smo Institut “Plavi svijet” iz kojega doznajemo sasvim zabrinjavajuće stvari.

– Za uklanjanje lešine prvo treba kontaktirati broj 112 koji tada treba preusmjeriti dojavu na dežurnog veterinara. Veterinar strvinu pregledava, osigurava i pomiče po potrebi, a potom ona treba biti uklonjena. No, kao što se pokazalo na ovom slučaju sustav je trom, neefikasan i zakazuje. Jednostavnije je ukloniti lešinu ako je blizu Rijeke jer tada mi možemo vršiti pritisak i ‘požurivati’ rad službi na terenu, no ako se ovakvo što dogodi na udaljenom otoku onda se pokazuju sve mane sustava, kazali su nam iz Plavog svijeta, najavivši nam kako će nam detaljnije probleme sa sustavom objasniti u narednim danima putem e-maila.

Komunikacija je, kako se da zaključiti, zakazala negdje na relaciji 112 – dežurni veterinar, budući da se lešina i u ovome trenutku raspada zagađujući more. Fotografije možete pogledati u nastavku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...