Svjedoci drame na Dugom otoku: “Liječnica je bila usporena, vozač bezobrazan”, Hitna:”Imali smo još dva poziva u to vrijeme”

Kupači na Dugom otoku u utorak su dali sve od sebe da spase Talijana koji se utapao. Vjeruju da bi bio živ da je Hitna stigla ranije. Hitna je došla nakon 50 minuta, a čovjek je do njihova dolaska preminuo i više mu nisu mogli pomoći. Iz Ministarstva zdravlja priopćili su kako u ljetnim mjesecima angažiraju dodatne medicinske timove te da hitne intervencije rangiraju po stupnju hitnosti. Ove turističke sezone angažirano je 70 dodatnih timova.

– Zbog svoje geografske specifičnosti i razvedenosti obale, organizacija hitne medicinske skrbi stanovnicima i posjetiteljima naših otoka zahtijeva dodatne napore kako bi se osigurala kvalitetna i pravodobna hitna medicinska skrb. To je naročito važno u ljetnim mjesecima kada dolazi do iznimnog povećanja broja turista, zbog čega se svake godine sukladno stručnim procjenama angažiraju dodatni hitni medicinski timovi. Pored redovnih 426 hitnih medicinskih timova koji pokrivaju obalno područje, tako je ove turističke sezone angažirano dodatnih 70 timova. Na samom Dugom otoku, liječnici se nalaze na dvije lokacije koji zajedno s medicinskim sestrama i vozačima izlaze na hitnu medicinsku intervenciju po pozivu medicinskih prijavno-dojavnih jedinica (MPDJ) – priopćili su, pišu 24sata.

Zaprimljeni se pozivi rangiraju po stupnju hitnosti, a prilikom stradanja talijanskog posjetitelja zadarska MPDJ dobila je još dva poziva najvišeg stupnja hitnosti.

– MPDJ zaprimljene pozive za hitnom medicinskom intervencijom rangiraju prema stupnju hitnosti. Nažalost, i pored dobre pokrivenosti hitnim medicinskim timovima predviđenoj mrežom hitne medicine, moguća je situacija u kojoj MPDJ istodobno zaprima više poziva za intervencijom rangiranih najvišom, crvenom razinom hitnosti. Takav se slučaj dogodio prilikom jučerašnjeg poziva za hitnom medicinskom intervencijom prilikom stradanja talijanskom posjetitelja, kada je zadarska MPDJ istodobno zaprimila još dva poziva najvišeg stupnja hitnosti – piše u priopćenju.

Po dolasku do stradale osobe, liječnica je nažalost konstatirala smrt te je postupila sukladno propisima koji predviđaju da se tijelo preminulog nužno ostavi na mjestu događaja do dolaska mrtvozornika koji utvrđuje uzrok smrti i odlučuje o daljnjim postupcima.

‘Kupači su ga izvukli na plažu i počeli s reanimacijom’

– Čuli su se pozivi u pomoć na talijanskom. Žena je bila u moru do pojasa te je držala već poplavjelog i podbuhlog muškarca pokušavajući ga izvući na plažu. Sunčala sam se s prijateljicama na plaži Veli žal na Dugom otoku i odmah smo ustale. Kupači su ga izvukli na plažu i počeli s reanimacijom. Priskočili su domaći liječnik koji je bio s obitelji na kupanju i Talijan koji je imao malu masku za kisik te mu počeli masirati srce – rekla nam je čitateljica M. Ž. (33) iz Zagreba. Rekla nam je da je prijateljica nazvala Hitnu pomoć preko jedinstvenog broja 112 u 10.40 sati.

Preminuo pred kćerinim očima

– Bili su prilično flegma u telefonskom razgovoru, ali valjda tako trebaju biti. Hitna je trebala stići s druge strane otoka, iz mjesta Sali udaljenog 40 kilometara. S nestrpljenjem smo je čekali jer je čovjek u nekoliko navrata davao znakove života, srce bi mu počelo kucati ili bi na trenutak prodisao. Pjena mu je krenula na usta i polegli smo ga na bok, a liječnik ga nije prestao snažno masirati punih 50 minuta. Opet smo nazvali Hitnu, a oni su nas pitali jesu li nam još potrebni i jesmo li ga oživjeli. Rekli su da ne znaju gdje im je vozilo i kako doći do njega. Liječnica iz Božave bila je navodno s nekim pacijentom kojeg je pratila na trajekt. Hitna je napokon došla nakon punih 50 minuta – kaže čitateljica. Čovjek je već bio mrtav, pokrili su ga ručnikom i ležao je na plaži. Kći mu je bila smirena, a prijateljica naše čitateljice bila je s njom.

– Vozač Hitne se polako parkirao, izašao i zaključao auto. Kći preminulog koja pomalo govori hrvatski tad je rekla da požuri, a on je bio neugodan prema njoj. Liječnica je došla u košulji, trapericama i natikačama jer su je digli s ‘pripravnosti’. I ona je bila sva usporena i nije ulijevala povjerenje da zna što radi. Kupači su se ljutili na njih što ih toliko nema, iako možda i nije bila njihova krivica. Međusobno su razgovarali što će s čovjekom i htjeli su ga ostaviti na plaži među kupačima do dolaska mrtvozornika. Tad ih je liječnik kupač, koji se zbilja potrudio oko reanimacije, nagovorio da ga odvezu s plaže. Stavili su ga na nosila i otišli. Ostao nam je loš osjećaj da je čovjek mogao preživjeti da su došli pola sata prije! Bilo je prestrašno čekati 50 minuta, a možda ga se moglo spasiti, možda bi sad bio živ. Sustav nam je loš, a ministar tvrdi da je Hitna pomoć za 10 minuta u svakom dijelu Hrvatske! Naši su otoci slabo pokriveni timovima Hitne pomoći. Na Jarunu su uvijek kola Hitne za slučaj da se što dogodi, nije mi jasno kako jedan tako veliki otok u srcu turističke sezone, kad je na plažama jako puno ljudi, može ostati bez ikakve skrbi!? – pita se čitateljica. Ista pitanja postavili smo Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije i Ministarstvo zdravstva, no odgovor do zaključenja izdanja nije stigao.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...