Talijani imaju recept za obranu od požara; Sadite mediteranske čemprese

Sadnja mediteranskog čempresa mogla bi biti jedan od odgovora na pogubne požare koji proteklih godina pogađaju mediteransko područje, pokazuje Cypfire project talijanskog instituta za održivu zaštitu bilja iz Firence, piše Tportal.

Projekt talijanskih stručnjaka predstavljen na ovogodišnjem stručnom skupu na Malti u travnju potaknut je time što je prosječno 54 tisuće šumskih požara na području Mediterana godišnje odnijelo prosječno 400.000 hektara raslinja. Znanstvenici predviđaju da će šumski požari biti jedna od najpogubnijih posljedica globalnog zatopljenja.

U ovom trenutku na području Mediterana naglasak je na borbi protiv požara, a manje na preventivnom upravljanju zemljištima koje među ostalim uključuje i sadnju manje zapaljivog raslinja, istaknuli su stručnjaci instituta.

Čempresi manje pogođeni požarima od drugih biljaka

Projekt talijanskog instituta rezultat je zapažanja da su čempresi manje pogođeni požarima od drugih biljaka.

Znanstvenicima je prije nekoliko godina zapeo za oko fenomen skupine čempresa koji su u Valenciji na ogromnom opožarenom području jedini preživjeli i ostali gotovo netaknuti pa je provedeno trogodišnje istraživanje otpornosti mediteranskog čempresa (cupressus semprevirens var. horizontalis) na požare i istraživalo se mogu li služiti kao barijere u širenju šumskih požara.

Prosječno 54 tisuće šumskih požara na području Mediterana godišnje je odnijelo prosječno 400.000 hektara raslinja

Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX
Jedna od mediteranskih zemalja Turska sadi redove čempresa kako bi osigurala stvaranje požarnih barijera.

Prednosti čempresa, pokazala su istraživanja, višestruka su – radi se o drvu koje podnosi sušu i nekvalitetno tlo. Teže je zapaljiv i zbog visokog postotka vode u lišću čak i uvjetima suše i vrućina. Uz to stvara gusti pokrov na tlu koji sprječava rast vegetacije ispod stabala. Pokazalo se da čak i uvjetima suše i velikih vrućina lišće obloženo zaštitnom ovojnicom gubi malo vode. Osušeni dijelovi padaju i stvaraju gusti sloj na tlu koji također pomaže zadržavanju vode.

Čempresi kao obrambene barijere

Struktura krošnje tzv. horizontalnog mediteranskog čempresa ne pogoduje zadržavanju osušenih dijelova koji predstavljaju gorivo.

Učinkovit je kao barijera za vjetar i njegova sadnja na način da se ne stvaraju drvoredi – koridori za vjetar istražuje se.

U Mediteranskom pojasu u tijeku je istraživanje na plantažama čempresa u devet zemalja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...