Točno je deset godina od Kornatske tragedije, događaja koji je zavio Hrvatsku u crno

30. kolovoza 2007. godine počeo je kao i svaki drugi dan, ali 13 vatrogasaca i njihove obitelji, nikada ga neće zaboraviti.

Deseta je godišnjica tragedije na Kornatima u kojoj je poginulo 12 gasitelja. Tragediju je preživio samo Frane Lučić. Ni deset godina poslije nisu posve jasne okolnosti njihovog stradavanja. Vještaci su utvrdili da je riječ o izgaranju plinske nehomogene smjese, što je vrlo slično eruptivnom požaru, u što mnogi, posebice obitelji žrtava, i dalje ne vjeruju.

Na Kornatu, u rutinskoj intervenciji na požarištu, 30. kolovoza 2007. godine, život su izgubili Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.

Preživio je samo tišnjanski vatrogasac Frane Lučić koji je pretrpio teške tjelesne ozljede, ali se uspio oporaviti. U svom prvom obraćanju medijima nakon tragedije, Lučić je rekao kako je na mjestu tragedije najprije čuo jaki huk, a potom je vatrogasce pokosila vatra, piše Index.

Obitelji stradalih ne vjeruju u objašnjenje tragedije da je kriv eruptivni požar

Nakon osam mjeseci multidisciplinarnoga vještačenja stručne skupine, 22. kolovoza 2008. godine objavljeno je kako je uzrok tragedije prirodna pojava, fenomen poznat kao izgaranje nehomogene plinske smjese, tzv. eruptivni požar.

Stručna skupina objasnila je da su se plinovi nastali izgaranjem vegetacije akumulirali u prostoru klanca iznad uvale Šipnate, a dolaskom požara nošenog jakim vjetrom, ti su plinovi naglo izgorjeli, i to na temperaturama višima od 1200 stupnjeva Celzijevih uz brzinu kretanja veću od 40 metara u sekundi. Opisani fenomen rijetka je pojava, a slični slučajevi zabilježeni su u Australiji 18. siječnja 2003. godine u blizini Canberre i na Korzici 17. rujna 2000. godine pokraj mjesta Palasca.

Međutim, dio javnosti, kao i obitelji stradalih, nisu prihvatili takvo objašnjenje te i dalje smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima u kojima su stradali njihovih najmiliji.

Zbog odgovornosti za pogibelj vatrogasaca i propuste, sudilo se bivšem vatrogasnom zapovjedniku JVP Šibenik Draženu Slavici, no on je 2013. u prvostupanjskom sudskom postupku oslobođen optužbi. No Vrhovni je sud srušio tu presudu i u tijeku je novo suđenje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...