Cestitka_Uskrs

“Tragovima naših predaka” Luke Klapana prikazan i u sklopu Novigradskog kulturnog lita

 

Dokumentarni film Tragovima naših predaka sudjelovao je u konkurenciji na ovogodišnjem 14. Međunarodnom etno film festivalu – Srce Slavonije u Đakov te na 64. Pula film festivalu u programu Kratke Pule na kojem je ujedno ispred FFVAL-a gostovao i redatelj Luka Klapan. Proteklog četvrtka film je prikazan i u Pridragi i to u organizaciji i pod pokroviteljstvom općine Novigrad, a u sklopu ovogodišnje manifestacije Novigradsko kulturno lito. Dugo iščekivana projekcija Klapanova dokumentarca održana je u kripti mjesne crkve Gospe od Ružarija.

Prije samog prikazivanja filma okupljenima se pozdravnim govorom u ime organizatora obratio načelnik općine Novigrad Joso Klapan kazavši kako je Luka Klapan snimajući filmove o ljudima i običajima ovoga kraja uspješno izgradio svoju filmografiju koja sada već broji pozamašan broj filmova, od onih o tradicijskim običajima pa sve do onih o ratnim sjećanjima. Njegovi filmovi prikazuju se na raznim filmskim festivalima čime se nedvojbeno promiče etno kultura našega kraja i naš kraj u cjelini, istaknuo je načelnik.

Tom prigodom načelnik je autoru u znak zahvalnosti darovao knjigu Općina Novigrad i okolica.

– Hvala svima. Želim naglasiti kako su mi se pojedine lokacije na kojima smo snimali Tragove urezale u pamćenje, odlazio sam onamo kao dječak dok se život na njima lagano gasio. Uvijek sam im se vraćao, a ovim filmom našem mjestu zasigurno smo dali jedan poseban pečat, kazao je autor Luka Klapan.

Podsjetimo kako je film Tragovima naših predaka svoju premijeru imao krajem prošle godine u Državnom arhivu u Zadru. Film zapravo govori o starim pridraškim običajima upoznavanja momka i djevojke kao budućih supružnika uglavnom posredstvom treće osobe i uz obaveznu privolu roditelja koji su naposljetku donosili odluku može li se njihova kći udati za momka koji ju je zaprosio. Za čuvanje tradicijskih običaja i etno baštine Pridrage zaslužan je KUD Luzarica svojevrsni svjedok prošlosti uz čiju suradnju je na autentičnim lokacijama u Pridragi i snimljen ovaj dokumentarni film. Producent filma je udruga FFVAL.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...