Tvrdoglavom Čačiću prijeti otkaz, a Modriću zviždanje s tribina

Vatreni će u četiri dana odigrati dvije možda i odlučne utakmice: prvo u subotu na Maksimiru dočekuju Kosovo, a potom u utorak gostuju u Turskoj.

Sudeći prema jučerašnjem treningu hrvatske reprezentacije Ante Čačić sprema neka iznenađenja. Izbornik protiv Kosova namjerava izvesti izrazito ofenzivnu momčad. Čini se da će u prvih 11 istrčati zvijezde Reala i Barcelone – Modrić, Kovačić i Rakitić, za koje se smatra da su najkreativniji hrvatski igrači uz Ivana Perišića. To znači da će Badelj najvjerojatnije na klupu, piše Gol.

Hoće li se i kome zviždati?

Najviše komentara čitatelja portala Gol.hr izazvala je nepotvrđena informacija da Čačić namjerava u udarnu momčad postaviti Josipa Pivarića, koji bi trebao zaigrati na mjestu lijevog beka. Čačić je tvrdoglav tip i teško popušta čak i kada zna da mu to nije najpametnije. Ta Čačićeva odluka izaziva najveće kontroverze i rasprave među navijačima i ljubiteljima nogometa, posebice na društvenim mrežama. Hoće li se negativno odraziti na atmosferu na tribinama, tek ćemo vidjeti, kao što ćemo vidjeti i hoće li se zviždati još nekim igračima, tu prije svega mislimo na Luku Modrića.

O tome se također puno priča i raspravlja. Možemo svi skupa zabijati glavu u pijesak i praviti se da ne postoje problemi te vrste, ali to neće ništa riješiti. S problemima se treba suočiti i rješavati ih, a to je prije svega posao HNS-a i njihove PR službe.

Kako god, prilično je jasna Čačićeva intencija – izbornik želi što ofenzivniju postavu i igru koja će izroditi puno šansi i golova. Ukupna gol-razlika izrazito je bitna stavka, jer će ona odlučivati u slučaju jednakog broja bodova na kraju kvalifikacija, a lako je moguće da Hrvatska bude poravnata s Islandom ili možda Turskom i Ukrajinom.

Nakon poraza Vatrenih na Islandu, Čačić više nema pravo na pogrešku u posljednja četiri kola kvalifikacija (Kosovo doma, Turska vani, Finska doma, Ukrajina vani).

Čačić pod pritiskom

Iako je bodovno poravnata s Islandom, Hrvatska je još uvijek prva u skupini zbog bolje gol-razlike i stoga sama odlučuje o svojoj sudbini. No, da bi bila sigurna u plasman u Rusiju, Hrvatska mora pobijediti u sve četiri utakmice. Tako računica izgleda iz ove perspektive, jer se ne znaju rezultati ostalih utakmica.

Za prvo mjesto i izravan plasman u Rusiju moglo bi biti dosta i 10 bodova, dakle tri pobjede i jedan remi, jer ni Islandu neće biti baš lako pobijediti sve do kraja. Međutim, na to se ne može sa sigurnošću računati. Island u subotu gostuje kod Finske i bit će veliki favorit. U nogometu je sve moguće, ali nije realno očekivati da će Finska otkinuti bodove Islandu. Ako pretpostavimo da će i Islanđani i Hrvati slaviti u subotu, što je posve realna računica, ni jedni ni drugi neće moći kalkulirati protiv Ukrajine odnosno Turske u utorak.

Islanđanima će ipak biti nešto lakše, jer su domaćini, dok Hrvatska mora na vazda neugodno gostovanje u Tursku. Osim poslovično nabrijane i zapaljive atmosfere koju će stvoriti fanatični turski navijači, Hrvatsku će u Eskişehiru dočekati i obnovljena turska momčad, koja je i značajno oslabljena izvukla remi u prvom kolu kvalifikacija u Zagrebu. Turska je u međuvremenu promijenila izbornika, umjesto Fatiha Terima tursku vrstu preuzeo je iskusni Rumunj Mircea Lucescu te je pod nacionalni stijeg vratio najbolje igrače i najveće zvijezde koje je Terim zbog različitih razloga potjerao iz momčadi.

Ključ kvalifikacija gostovanje u Turskoj

Sve ovo pišemo kako bismo što plastičnije pokazali kakva nezgodna utakmica očekuje Hrvatska u Eskişehiru. Kao favorit skupine Hrvatska će biti pod velikim pritiskom, a posebice izbornik Čačić. Još jedan „kiks“, odnosno poraz lako bi mogao značiti otkaz.

Ne bi bilo prvi put da Hrvatska u finišu kvalifikacija mijenja izbornika. Uostalom, Čačić je u rujnu 2015. na isti način preuzo kormilo hrvatske reprezentacije nakon što je smijenjen Niko Kovač, a Kovač je opet u finišu kvalifikacija za SP u Brazilu na istovjetan način zamijenio Igora Štimca.

Što god u HNS pričali i najavljivali, posve je logično zaključiti da ni Čačić neće proći drugačije ako u završnici kvalifikacija ugrozi plasman na Svjetsko prvenstvo. Sigurni smo da je i Čačić posve svjestan situacije. I to ne u dubini duše nego na samom početku. A kada uzmemo u obzir što se sve događalo u i oko reprezentacije u posljednje vrijeme, od sudskih i inih problema glavnih igrača i najmoćnijih ljudi hrvatskog nogometa čvrsto povezanih sa Savezom, na ovaj ili onaj način, do problema s navijačkim izgredima i općom atmosferom u društvu, veliko je pitanje kakva je „klima“ u vatrenom taboru?

 

Više pročitajte na portalu Gol.hr

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...