U crkvi Sv. Pavla Kukljica povodom blagdana Velika Gospa održan Koncert sakralne glazbe

Diljem naše zemlje a i u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi slavi se katolički blagdan Velika Gospa te se uz misna slavlja i procesije održavaju i mnogi koncerti. Toj tradiciji priključila se i župa Kukljica pa se u Crkvi Sv. Pavla održao svečani Koncert sakralne glazbe i to tradicionalno već četvrtu godinu za redom.

Na koncertu su nastupali sopranistice Martina Latin Kolega i Dijana Martinovich uz klavirsku pratnju korepetitora Petre Škare Ivanković. Gost večeri koncerta bila je pijanistica i profesorica klavira dr. Linda Mazich Govel iz Kalifornije.

Bogat program koncerta pratila je mnogobrojna publika i uživala u predivnom sopranu Martine Latin Kolega iz Kali koja je izvodila djela najpoznatijih skladatelja kao što su: V. Bellini: Il fervido desiderio, A. Vivaldi: Col piacer della mia fedei recitativ “Blando colore” i aria ” Spiritus Anguis” iz moteta Nulla in mundo pax sincera, F. Schubert : Ave Maria, G. F. Händel: Aria Cleopatre: “V’adoro pupille” iz opere Giulio Cesare, J. S. Bach: kantata ” Freue dich, erlöfte Schar”, J.Massenet: Élégie.

Dijana Martinovich koja živi na relaciji Zadar-Palm Springs izvodila je djela skladatelja G.F. Handl: Aria Xerxa : Ombra mai fu i od W.A.Mozart: Velika Misa u C  K427 Laudamus te.

Dr. Linda Mazich Govel svojim besprijekornim pijanističkim nastupom oduševila je publiku izvodeći svoju autorsku kompoziciju “Because of Love” koju je posvetila pokojnoj majci koja joj je dala život i glazbu i kompoziciju “For a daughter”.

Martina Latin Kolega radi kao profesor klavira u glazbenoj školi Blagoje Bersa. Solo pjevanje maturirala je 2007 god. u klasi profesorice Kristine Beck Kukavčić. Magistrirala je 2012. na muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Mire Zidarić-Orešković. Surađuje sa renesansnim ansamblom „Marco Polo“, vrsnim vihuelistom Igorom Paro a na području rane glazbe sa Alojzijem Prosoli producentom i organizatorom. Surađivala je i sa renomiranom orguljašicom Ljerkom Očić.Sudjelovala je na brojnim seminarima uvaženih pedagoga i umjetnika kod Gerharda i Annemarie Zeller, Marvina Keenze, Kristine Beck – Kukavčić, na seminaru „Ljetne glazbene škole – „Mirula“ u klasi profesorice Lidije Horvat -Dunjko, seminarima kod Olge Šober,  Philip Pickett, primadone Dunje Vejzović i Giorgio Suriana. Sudjelovala je i na seminaru „Alexander Tehnike“ Geórgie Dias, pjevačice, skladateljice i  instruktorice „Alexander tehnike“ iz Nizozemske.

Dijana Martinovich ,završila je Magistarske studije za solo-pjevanje i vokalnu pedagogiju na Visokoj školi za glazbenu i primjenjenu umjetnost u Stuttgart-u,

Njemačka, u klasi slavnog tenora Francisca Araize i mezzosoprana Anne Mannasyants.

Kao sopran-solista bila je član  Operne kuće u Stuttgart-u, a kao gost nastupala diljem Njemačke, Švicarske i Austrije. Već 15 godina uspješno radi i kao profesorica solo-pjevanja. Paralelno završava Master studije internacionalne kulturne politike i menadžerstva u kulturi na UNESCO katedri Sveučilišta Lumiere Lyon2 u Lyon-u ,Francuska i dobija zvanje Master menadžer u kulturi, umjetnosti i medijima.

Angažirana je od strane UNESCO-a kao vanjski suradnik na mnogobrojnim kulturnim projektima koji uključuju interkulturnu suradnju. Dijana živi na relaciji Zadar Palm Springs.

Petra Škara Ivanković zaposlena je u Glazbenoj školi Blagoje Bersa. Nakon završene osnovne i srednje Glazbene škole Blagoje Bersa kod profesorice Ivane Vukičević  i Opće gimnazije Jurja Barakovića upisala je Umjetničku akademiju u Splitu u klasi profesora Roberta Gubaydullina. Tijekom studija sudjelovala je na državnim i međunarodnim natjecanjima, od kojih  posebno izdvojamo  1. nagradu na državnom natjecanju komorne glazbe (2006.g.). Usavršavala  se na brojnim seminarima  poznatih klavirskih pedagoga poput Natalie Troull, Eugena Indjica, Vladimira Krpana  i drugih. Tijekom školovanja  ostvarila je brojne nastupe diljem Hrvatske. Dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilišta u Splitu za akademsku godinu 2009./2010.

Linda Mazich Govel, pijanistica i profesorica klavira ima doktorat iz glazbene umjetnosti sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji. Studirala je klavir, glazbeno obrazovanje, teoriju glazbe, povijest glazbe i poduzetništvo i diplomirala s odličnim uspjehom. Kao stručni nastavnik u svom području, specijalizirala je razvoj mladih pijanista. Također, njezina specijalnost je podučavanje djece s određenim teškoćama u učenju ili poremećajima u razvoju. Njezni  učenici osvajali su prestižne nagrade i nastavili graditi svoju karijeru na sveučilištima diljem zemlje.

Dr. Govel je počela učiti svirati kod Christy Dolan prije nego je započela svoju profesionalnu karijeru. Kasnije je dobila stipendiju i studirala u klasi Nine Školnik na University of California u Irvineu, gdje je postigla stupanj prvostupnika u glazbi (klavir). Postdiplomski studij je završila u klasi Edith Hirshtal (Artist Diploma, u klasi Leona Fleishera), na California State University, Long Beach, gdje je završila magisterij u području koncertne pijanističke izvedbe.č

Tijekom doktorskog studija dr. Govel je radila kao docent na glazbenoj katedri.  Podučavala je Osnove glazbene teorije i Klasičnu glazbu, te bila mentor studentima nastave glazbe.l Kao profesionalna pijanistica, dr. Govel redovito nastupa kao solist, korepetitor i studijski glazbenik Osim toga, dr. Govel je u bezbrojnim prigodama nastupala za dobitnika nagrade Grammy. Dr. Govel je rođena u Los Angelesu, a trenutno živi sa suprugom i dvoje djece u Rolling Hills Estates,Kalifornija.

Ovacije publike nije nedostajalo nakon zajedničkog dueta Martine Latin Kolega i Dijane Martinovich koje su izvele od Cesara Franka, francuskog kompozitora i pijaniste, motet “Panis Angelicus” pa će i ovaj koncert u nizu kulturnih događanja tijekom turističke sezone u Kukljici itekako ostat zapamćen.

Moderator i voditelj bila je Vesna Benić a pokrovitelji Općina Kukljica i TZ Općine Kukljica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...