U Kukljici obilježena 503. godišnjica “Gospe od Sniga”

U Kukljici na otoku Ugljanu održala se 503-a godišnjica “Gospe od Sniga”, najvećeg kukljiškog blagdana koji se otpočeo slaviti daleke 1514. godine.

Uz jedinstven običaj same procesije koja se kontinuirano održava svake godine 5.kolovoza program proslave blagdana Gospe od Sniga bio je bogat raznoraznim kulturno zabavnim i sportskim događanjima.

U crkvici “Gospe od sniga” kod uvale Ždrelac u 10:30 održala se Svečana koncelebrirana sv. Misa koju je ove godine predvodio Don Mario Soljačić župnik Ugljana i Lukorana. Svečanost i misu svojom prisutnošću uz mještane Kukljice uveličali su brojni turisti i posjetitelji iz okolnih mjesta. Poslije mise gotovo svi ribarski brodovi, svečano okićeni brodskim zastavama, vozili su mještane i njihove goste do Kukljiške rive nakon čega je uslijedila dugogodišnja tradicija procesije prijenosa kipa „Gospe od Sniga“ do crkve Sv.Pavla Kukljica. Gospin kip nosile su djevojke obučene u bijelo.

U kasno popodnevnim satima održali su se brojni sportski događaji, turnir odbojke u pijesku, streličarstvo, bacanje potkove, utrka parova a potom skidanje pršuta, povlačenje konopa i tradicionalna utrka tovarov.

U 23 sata održao se koncert Dražena Zećića i grupe Banana. Naravno uz sve to nije se zaboravilo na praznik Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i dan hrvatskih branitelja pa je tom prigodom Zečić otpjevao prigodnu pjesmu. Ovogodišnja 503-a kukljiška fešta “Gospe od sniga” oduševila je mnoge posjetitelje posebno turiste kojima je ovo prvi puta da su prisustvovali ovom događaju a zabave, glazbe i plesa nije nedostajalo do ranih jutarnjih sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...