U pješačkim pukovnijama pričuve OSRH nalazit će se žene i muškarci do 55 godina starosti

Nakon što su proteklih tjedana vojnim obveznicima diljem Hrvatske poslani pozivi, a s obzirom na nerazriješene dvojbe oko vraćanja vojnog roka i uvođenje obavezne temeljne vojne obuke, dio građana se s pravom zapitao o čemu je riječ i kada mogu očekivati prve pozive, piše tportal.

Kako je pojasnilo Ministarstvo obrane (MORH), riječ je samo o jednoj fazi ustrojavanja šest pješačkih pukovnija pričuve Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH), dok se pozivi šalje osobama do 55 godina starosti do kada zakonski traje vojna obveza.

Poziv se, pojašnjava dalje resorno ministarstvo, upućuje razvrstanim pričuvnicima (vojnici, dočasnici i časnici), a to su osobe koje su odslužile vojni rok ili su bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost.

Na smotru su pozvane i žene kojima su dodijeljeni dočasnički ili časnički činovi OSRH.

S obzirom na to da se ne može pouzdano znati jesu li svi koji su upisani u vojnu evidenciju i vojno sposobni, pozivi su poslani za ukupno 15.000 osoba, što znači da će se njih 6000 ipak ‘provući’ bez poziva u pričuvne pukovnije.

Radi se naime o osposobljavanju od četiri dana, a uz to će desetodnevnu obuku proći pješačka satnija iz formacije bojne.

Pješačka satnija inače je formacijski red veličine malo više od 100 vojnika. Tako će u Zagrebu i Splitu početkom jeseni biti organizirana vojna vježba.

Razvrstanim pričuvnicima koji budu odabrani, tijekom rujna i listopada priopćit će se ratni raspored u pričuvne postrojbe OS RH, dok će se tijekom listopada i studenoga provesti obuka ključnog osoblja i kritičnih vojno stručnih specijalnosti (VSSp) iz sastava 5. pješačke pukovnije Split i 1. pješačke pukovnije Zagreb u trajanju od 4 dana, te osposobljavanje jedne pješačke satnije iz sastava pješačke bojne u trajanju od 10 dana.

Za potrebe popune šest pješačkih pukovnija Oružanih snaga RH potrebno je priopćiti ratni raspored za oko 9000 razvrstanih pričuvnika, a pozvano je oko 15 000 razvrstanih pričuvnika.

MORH ističe kako je ustrojavanje pričuvnih pukovnija OS RH započeto još 2014. godine i kontinuirano se provodi svake godine, a nastaviti će se provoditi i slijedećih godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...