Udruga Lipa pita Vladu: “Trebaju li građani uopće popunjavati upitnike za porez na nekretnine?”

Udruga poreznih obveznika Lipa u ponedjeljak je uputila hrvatskoj Vladi javni poziv da građane na jasan i nedvosmislen način obavijesti trebaju li popunjavati upitnike za porez na nekretnine te ukazuje da je prikupljanje podataka koji su već u posjedu javnih tijela u koliziji s odredbama najmanje tri zakona.

Udruga zahtijeva od hrvatske Vlade da slijedom najave premijera Andreja Plenkovića o odgodi primjene poreza na nekretnine, građane na jasan i nedvosmislen način obavijesti trebaju li ili ne popunjavati obrasce/upitnike za porez na nekretnine koje ovih dana dobivaju ili su dobili na kućne adrese od strane jedinica lokalne samouprave.

Kako se navodi u priopćenju te udruge, brojni zbunjeni i zabrinuti građani i potpisnici peticije protiv uvođenja poreza na nekretnine javili su se Udruzi, jer nije u potpunosti jasno što se od njih očekuje – postoji li i dalje obaveza da popunjavaju upitnike ili ne, s obzirom na uputu Ministarstva financija od 11. kolovoza.

Udruga Lipa upozorava pritom da je prikupljanje podataka koji su već u posjedu javnih tijela u koliziji sa zakonom, i to s odredbama najmanje tri zakona.

– Naime, sukladno članku 82. Zakona o sustavu državne uprave, javna uprava ne smije u postupcima zahtijevati uvjerenja o činjenicama (podatke) o kojima vode službene očevidnike, već se takva uvjerenja trebaju pribavljati po službenoj dužnosti. Takva odredba je sukladna članku 47. Zakona o općem upravnom postupku (ZUP), kojim je propisano kako će službenici po službenoj dužnosti pribavljati podatke o činjenicama o kojima službenu evidenciju vodi javnopravno tijelo kod kojeg se vodi postupak, odnosno drugo javnopravno tijelo, navodi se u priopćenju.

S obzirom da bi se državne baze podataka konačno mogle i digitalizirati, iz udruge kažu da je relevantan i Zakon o državnoj informacijskoj infrastrukturi, koji u članku 10. ukazuje kako su tijela javne uprave dužna pribaviti i preuzeti podatke iz javnih registara po službenoj dužnosti, bez njihova traženja istih od građana, odnosno poslovnih subjekata.

Upitnici koje su građani ovih dana dobivali od jedinica lokalne samouprave sadrže pitanja o činjenicama (podacima), o kojima se vode službeni očevidnici, pa stoga Lipa takvo postupanje smatra suprotno zakonu, zaključuje se u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković prošli utorak je najavio odgodu uvođenja poreza na nekretnine, čija je primjena trebala započeti s početkom 2018. godine, ocjenjujući da hrvatska javnost nije dovoljno dobro upoznata sa svim aspektima tog poreza.

Porezna uprava priopćila je dva dana kasnije kako, bez obzira na najavu odgode primjene poreza na nekretnine, jedinice lokalne samouprave trebaju i nadalje prikupljati podatke o nekretninama te ažurirati baze podataka radi naplate javnih davanja, kao što su komunalna naknada i porez na kuće za odmor.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...