Umirovljenici neće više mirovati; Spremaju se veliki prosvjedi diljem Hrvatske!

Veliki prosvjed umirovljenika bit će najvjerojatnije 10. listopada na Markovu trgu u Zagrebu, a istovremeno i u Puli, Splitu, najvjerojatnije Zadru i Osijeku, ali i u drugim gradovima, otkriva za Večernji Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske. Umirovljenicima je pukao film i nisu više samo očajni, sada su postali baš jako ljuti, kazala je.

Sramotne računice

– Interes za volontiranje u organizaciji prosvjeda je velik pa vjerujemo da će i odaziv biti velik. Pozvat ćemo sve umirovljeničke udruge da se pridruže, udruge, branitelje jer brojni su umirovljenici bili branitelji, a mnogi su branitelji pred umirovljenjem i ovo je zajedničko socijalno pitanje. Također pozivamo i mlade jer javni mirovinski stup je generacijski, a prekarni rad kojem su mladi izloženi ugrožava njihov život i predstavlja za njih budućnost, kakvu današnji umirovljenici žive – kaže J. Petrović i ističe da SUH neće pozvati nijednu političku stranku jer nipošto ne žele svoje posve jasne zahtjeve pretvoriti u nečiju interesnu priču.

A njihovi zahtjevi temeljeni su na računicama koje su uvelike šokantne i sramotne.

Ispod linije siromaštva živi 60% umirovljenika. Najavljeno povećanje mirovina u sljedećoj godini od 2,1%, koje će se u utorak naći pred Upravnim vijećem HZMO-a, na mizerne mirovine donijet će smiješne dodatke. Za njih 190 tisuća koji primaju po 1000 kuna mirovine to će biti 21 kunu povećanja, dok će na prosječnu mirovinu od 2269 kuna – a manje od tog iznosa prima gotovo 60 posto umirovljenika – to je 47,6 kuna. Onim povlaštenima s mirovinama od 23.000 kuna ovo će usklađenje donijeti 500 kuna.

– Nastavlja se politika u korist bogatijih, a provode je oni koji siromaštvo ne priznaju – ukazuje J. Petrović i opisuje kako to izgleda u stvarnosti. Kad su ministru rada i mirovinskog sustava Marku Paviću predočili da je u Hrvatskoj najniži udjel prosječne mirovine u neto plaći 38%, a u susjednim zemljama znatno viši (u Mađarskoj i Makedoniji 62%, Slo­veniji 60,2%, u Crnoj Gori 56%, Srbiji 49,8%, na Kosovu 47%, u BiH 43%), naljutio se i rekao im da ne iznose u javnost usporedbe sa zemljama bivše Jugoslavije jer Hrvatska je EU.

– Možemo se uspoređivati i s EU, tu je situacija još gora: mi i Bugari imamo daleko najniže mirovine – uzvraća sindikalistica. Glavni su zahtjevi umirovljeničkog sindikata 19-postotno povećanje radničkih mirovina za umirovljene nakon 1. 1. 1999. godine, jer toliko zaostaju njihove mirovine za mirovinama “starih” umirovljenika, kojima je dug vraćen. Traže da se dokine švicarska formula za izračun mirovina, po kojoj mirovine mogu rasti samo 50% od plaća, odnosno manje ako nisu rasli troškovi života, i da se zamijeni varijabilnim modelom. Ukidanje švicarske formule, podsjeća, Mirando Mrsić je obećao, ali ne i proveo.

Mnogi ne primaju ništa

Umirovljenici ukazuju na još jedan neslavni hrvatski rekord. Po broju starijih koji primaju mirovinu na samom smo dnu ljestvice jer je prima samo 64% naših građana starijih od 65 godina. Većina zemalja ima nacionalnu mirovinu ili državnu naknadu za starije, pa tako u Austriji, Francuskoj i brojnim drugim zemljama u EU 100% starijih prima mirovinu, u Sloveniji 92%. Stoga prosvjednici traže uvođenje nacionalne mirovine za starije. Traže i da se rad omogući svima, a ne samo “čistim” starosnim umirovljenicima, dok se prijevremeno umirovljenima u slučaju zapošljavanja mirovine obustavljaju.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...