masovna histerija

Vatrogasci o podmetnutim požarima: “Mogu biti Romi, Česi, Talijani… Pogađate što se viče? Srbi, naravno!”

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

Nakon tridesetak požara koji su jučer buknuli u Zadarskoj županiji, na Facebooku stranice Vatrogasci – Oni su naši heroji, osvanula je objava o uzrocima požara.

Objavu sa stranice prenosimo u cijelosti.

“Najjače se čuje – podmetnuto”

“Malo o požarima

To da postoji puno različitih uzroka požara svi znaju, ali nije zanimljivo ako je udar munje, iskrenje dalekovoda, odbačeni čik iz auta, dno pivske boce ala leća… Najjače se čuje: “Podmetnuto”.
Ako je podmetnuto to može biti i puka nesreća jer neki nikako da shvate da se ljeti ne pali roštiljčić u prirodi, može biti da netko vari u svom dvorištu pa iskrica omakne (bilo je toga), može i ono famozno čišćenje terena za prenamjenu parcele u građevinsku.

Ali svi su spremni vikati: “To su oni što mrze sve hrvatsko!”

Ali ako i jeste ljudski faktor, u Hrvatskoj ipak živi najviše Hrvata, a onda manje onih ostalih. Opet se čuje: “Oni!”.

Oni mogu biti Romi, Česi, Talijani, muslimani i ini drugi. Pogađate što se viče? “Srbi, naravno”.

“Masovna histerija”

I tko sad može izaći na kraj s takvom masovnom histerijom?!? Pa ljudi moji, koji vam je k…?

Ovo je ljeto bilo preko 200 požara i za svega 10-ak se zna kako i tko je potpalio. A za ostalih 190-ak ne znamo. Podcrtavam: NE ZNAMO. Ne da ne znamo to, nego pojma nemamo ni o čemu. Totalno smo glupi i vjerujem da ima masu njih koji još uvijek misle da se požar najbolje gasi kisikom pod pritiskom! Ili da je bolje što puše bura, bar će ga ugasiti. Ili da je sramota što kanadera nema noću. Pa imaju svjetla valjda.

Ne, definitivno s nama nešto nije u redu. Komentarima na objave pokazujemo koliko malo znamo. Pokazujemo koliko smo nekulturni, živčani, paranoični i netolerantni. Pokazujemo kako ne znamo analizirati uzroke i posljedice, razmotriti sve opcije, izabrati najvjerojatniju. I svejedno se ograditi da imamo premalo informacija, da ono što pročitamo na moćnom internetu često bude daleko od istine.

“Ima li više kraja svemu”

Na kraju moramo…..dakle MORAMO razviti svjesnost odgovornosti za riječi koje izričemo. Te riječi mogu nekog povrijediti, mogu širiti mržnju i histeriju, mogu činiti zlo. Te riječi su razornija iskrica u mnogo žešćem požaru od ovih koji haraju Dalmacijom. Jer, nažalost, strah me da je količina te ludosti dovoljna da se “ovi” skupe u rulju i krenu na linč paleći “onima” sela, aute, njive…

Vidim da bi neki vješali, strijeljali, mučili…. Čitam i da bi krv u potocima…..Ima li kraja više svemu”, objavljeno je na stranici, piše Index.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar