Cestitka_Uskrs

Večeras po drugi put na trgu ispred crkve sv. Krševana; Uživanje u a cappella izvedbama osam klapa iz zadarskog kraja

„Zadarski klapski puti“ s nastupom osam muških, ženskih i mješovitih klapa – naziv je manifestacije čije ćemo drugo izdanje gledati i slušati danas, u srijedu 9. kolovoza od 21:00 na Trgu Pape Aleksandra III ispred crkve sv. Krševana.

Ambijent prostora ispred sv. Krševana idealan je izbor za klapsku večer i a cappella izvedbe kojima će se objediniti dvomjesečna izdanja nastupa zadarskih klapa „Klapski puti srijedom“ s nastupima klapa iz bliže okolice Zadra.

„Drugu godinu zaredom se koncert ovakvog tipa održava na prostoru ispred crkve sv. Krševana za kojeg smatramo kako je ambijentom i akustički savršen upravo za a capella pjevanje. Manifestacija će prerasti u tradicionalan susret klapa i u godinama koje dolaze, pa pozivamo sve ljubitelje tradicionalne dalmatinske klapske pjesme da dođu i uživaju u autohtonom glazbenom izričaju Dalmacije“, kaže direktor Turističke zajednice Grada Zadra Ante Rados najavljujući sutrašnje okupljanje klapa. U prosincu 2012. godine UNESCO je uvrstio klapsko pjevanje na popis nematerijalne svjetske baštine, a zadarske zidine su, kako je poznato, također nedavno uvrštene u Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, tako da je prostor za koncert upravo idealno postavljen u blizini prošle godine obnovljenih Vrata sv. Krševana, na kojima je 1573.  godine izgrađen južni portal kao spomen na Lepantsku bitku i poginule zadarske pomorce.

Zadarski TZ organizator je „Zadarskih klapskih puta“, ulaz je besplatan, a nastupit će redom:

1.     Mješovita klapa Maraška iz Zadra broji sedam članica i članova: četiri ženska i tri muška vokala. Osnovana je prije pet godina kao Mješovita klapa Arsenal. Nakon nešto više od godinu dana klapa mijenja ime u slikoviti naziv Mješovita klapa Maraška i pod tim imenom egzistira do danas. Od početka svog djelovanja klapa je sudjelovala na svim završnim večerima Omiškog festivala mješovitih klapa koji se od ove godine održava u Blatu na Korčuli. Na zadnjem festivalu klapske pjesme „Školjka“u Pakoštanima Mješovita klapa Maraška, u konkurenciji uvaženih muških i ženskih klapa, zaslužila je visoko drugo mjesto i srebrnu medalju. Osim na uvaženim festivalima, klapa je pjevala na brojnim smotrama u županiji te izvan nje, a jednom je nastupila i u inozemstvu (u susjednoj nam Sloveniji).

2.     Muška klapa Ponistra djeluje u nepromijenjenom sastavu punih 13 godina. Čine je stasiti “momci ” povezani prijateljstvom, druženjem i pjesmom te koji vrijedno čuvaju izvorne dalmatinske a cappella napjeve i pisme. Pjevaju iz ljubavi i za ljubav. U 13 dugih godina nemoguće je pobrojati i navesti gdje nisu pivali. Benkovac, Knin, Poličnik, Drniš, Vrsi, Nin, Zadar i Vukovar i Sali. Dugi niz godina njihova maestra je Linda Subotić.

3.     Ženska klapa Preženca osnovana je 6. prosinca 2016. godine. Iako po osnutku mlada klapa, Prežencu čine istinske zaljubljenice u klapski izričaj sa iskustvom u klapskom pjevanju. Na samom početku nove klapske priče i s pozitivnim stavom, članice klape Preženca u kratkom vremenu postojanja sudjeluju na raznim smotrama i klapskim događanjima kao i na poznatom klapskom festivalu “Školjka” u Pakoštanima, gdje u konkurenciji 15 muških i ženskih klapa osvajaju zlatnu plaketu i Grand prix. Tako je nakon 9 godina, na desetom jubilarnom Festivalu s apsolutnim pobjedama muških klapa prekinut taj niz. Nakon festivala “Školjka” osvajaju i 2. mjesto stručnog žirija na klapskom festivalu “Jelsa od versa”. Prežencu, uz veliku ljubav prema očuvanju klapske pisme i tradicije,veže prijateljstvo i želja da kao klapa potraju što duže. Voditelj klape je prof. Ante Jurić

4.     Mješovita klapa Kolajna nastala je kao ogranak Kulturno-umjetničkog društva Kolajna, sastavljena od obitelji djece koja su u KUD-u svirala mandoline. Više od 15 godina aktivno sudjeluje u događanjima s klapskim pjevanjem te na taj način daje svoj doprinos promoviranju tradicijske nematerijalne kulturne baštine Zadra i Zadarske županije. Klapa Kolajna se uvijek rado odaziva na nastupe humanitarnog karaktera.

5.     Muška klapa Kandelora osnovana je u Zemuniku u rujnu 2008. godine. Klapa kao svoj ponajveći uspjeh izdvaja prvo sudjelovanje na 47. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu 2013.  godine na večeri debitanata, kao i sudjelovanje na Festivalu 2014. godine, a od ostalih uspjeha posebno izdvaja ostvarenu prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda na festivalu ženskih vokalnih skupina Hrvatske „Žene za Žene“ u Ivanić Gradu 2014. i 2015. godine te ostvarenu srebrnu plaketu na Festivalu klapa Školjka u Pakoštanima, također 2014. i 2015. godine, kao i drugu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda na Festivalu klapske pisme u Posušju 2015. godine. Klapa i dalje predano nastavlja svoj rad u želji očuvanja tradicije pod vodstvom Maje Maksan.

6.      Muška klapa Težaci dolazi iz Paljuva. Proizašli su  iz KUD-a Paljuv. Iako bez klapske tradicije, dopustili su sebi da im s mirisima mora susjednih mista, u njihovo malo misto doputuje i čarobna klapska terca. Sretni su, kažu, da mogu reći kako su svojim predanim i ustrajnim radom postali čuvari izvorne klapske pisme. Nakon pomalo sramežljivih akorada iz njihovih skrivenih domaćih konoba, usudili su se izaći na klapske pozornice. Danas ih publika već uvelike poznaje. Osim klapskih susreta, smotri i humanitarnih koncerata, izdvojit će tri festivala na kojima su sudjelovali i imali zapažene nastupe, i to 2016. godine Festival Školjka u Pakoštanima i Festival klapske pisme Posušje, a naročito su ponosni zadnji, ovogodišnji, a ujedno i za njih onaj najvrijedniji 57. Festival Izvornih klapskih napjeva Omiš. Od samih početaka njihova je voditeljica prof.i skladateljica, Tatjana Jergan Botunac.

7.     Muška klapa Kapric osnovana je u rujnu 2011. godine u Zadru. Klapa je osnovana s ciljem promicanja dalmatinskog tradicionalnog klapskog izričaja; u autorskim skladbama, obradama popularnih skladbi, ali posebice u narodnim napjevima. 2012. godine klapa Kapric sudjelovala je na večeri debitantskih klapa omiškog festivala u Bolu na otoku Braču te na međunarodnom natjecanju zborova u Petrinji, na kojem je osvojila srebro u kategoriji folklorne glazbe. Isto tako, u ožujku 2013. godine klapa Kapric osvojila je treću nagradu žirija na natjecanju studentskih klapa u Zagrebu, srebro na festivalu klapa Školjka u Pakoštanima, a iste godine plasira se i u finale omiškog festivala klapa, gdje osvaja Srebrni leut. 2015. godine klapa se plasira u žensko finale omiškog festivala, gdje završava na petom mjestu. Iste godine klapa je održala niz koncerata i gostovanja od kojih je najupečatljivije gostovanje bilo ono na koncertu japanske tradicionalne glazbene skupine Mionokai u crkvi sv. Donata u Zadru.  2016. godine klapa Kapric s velikim zadovoljstvom prihvaća poziv za gostovanje na jubilarnoj petoj smotri Aklapela u Dubrovniku, a ponovno se plasira i u finale omiškog festivala te osvaja srebro na festivalu klapa Školjka. Članice klape su: Stjepana Lukašević (prvi sopran i voditeljica klape), Ana Zubčić i Marija Kutija (drugi sopran), Tea Šegić i Josipa Kolega (prvi alt) te Ana Tičić, Ivana Saraga i Katarina Gulan (drugi alt). Klapa želi posebno zahvaliti i bivšim članicama, Mariji Kapor, Jeleni Tudorović i Roberti Surać, koje su na klapu Kapric ostavile ogroman pečat, dragim kolegama i priznatim klapskim stručnjacima, Jošku Ćaleti, Vedranu Ivankoviću i Neli Šarić, koji su svojim znanjem, energijom i iskustvom uvijek znali izvući ono najbolje iz svake interpretacije, Zadarskoj Županiji na sredstvima koje im je ustupila za snimanje prvog nosača zvuka te Zoranu Gugiću, osobi bez čijeg iskustva i beskrajnog strpljenja snimanje i izdavanje albuma ne bi bilo moguće.

8.     Muška klapa Kožino  postoji od 2003. godine i od tada se drži izvornog načina pjevanja dalmatinskih napjeva, bez instrumentalne pratnje. Kroz više od desetljeća djelovanja, stotina nastupa na smotrama, koncertima i festivalima, upornim radom su došle i mnoge nagrade.  Klapa je četiri puta do sada nastupila na festivalu “Zlatna školjka” u Pakoštanima,  gdje je nagrađivana brončanim i srebrnim odličjem, a 2013. godine i zlatnim, uz Grand Prix festivala. 2012. godina za klapu Kožino bila je iznimno uspješna te je od pobjednika na večeri debitanata FDK Omiš u Bolu na Braču uspjela ´dogurati´ sve do superfinala. U finalnoj večeri 47. omiškog festivala klapa (2013.god), Kožino osvaja 2. mjesto po ocjeni stručnog povjerenstva (srebrni štit grada Omiša), te 2. mjesto prema glasovima publike (srebrni leut). Prošle godine,  u finalnoj večeri 48. omiškog festivala klapa, Kožino osvaja 1. mjesto po ocjeni stručnog povjerenstva (zlatni štit grada Omiša), te 2. mjesto prema glasovima publike (srebrni leut). Početkom 2012. godine klapa je doživljava “smjenu generacija” te u takvom novom sastavu djeluje i danas. Važno je napomenuti i kako klapa svake godine (u kontinuitetu od 2005. godine) organizira smotru klapa u Kožinu, na kojoj u srcu turističke sezone nudi mještanima i gostima da uživaju u klapskoj pjesmi te na taj način obogaćuje kulturni život svog mjesta.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...