Velebit gori već dvanaesti dan; Vatrogasni zapovjednik priznaje: “Ne možemo ništa!”

U gašenje požara na Velebitu uključili su se u nedjelju kanaderi i airtrakcori, te su se na nepristupačni vrh Kurozeb vatrogasci spuštali iz helikoptera no požar nije ugašen ni dvanaesti dan, a još uvijek gori i u Parku prirode Velebit što može potrajati još danima, sve do prve obilne kiše, doznaje se od zapovjednika požarišta Hrvoja Ostovića.

Sve je to, kazao je, ‘Sizifov posao’, tim prije što su aktivni požari i na druga dva mjestu – Tulovim gredama i u Ričicama u Općini Lovinac, točnije u Guduri i Žukljinama.

– Na djelu koji spada pod Nacionalni park Sjeverni Velebit požar je ovih dana ugašen, ali dalje prema jugu danima traje obilno izdimljavanje, što je veliki problem, prelazi granice racionalng korištenja resursa, a ne može se samo ostaviti i napustiti jer bi se požar širio nekontrolirano, ističe Ostović te priznaje da ‘vatrogasci tom požaru ništa ne mogu’.

Danonoćno su, kaže, na terenu, zračne snage koje djelom neutraliziraju vatru, no potom se ona obnovi, obilno je izdimljavanje, zbog kojeg se ne može djelovati tako da se napreduje “mišjim koracima”.

Primjerice jedan je kanader danas radio cjeli dan i značajna je to pomoć, ali požar se ne može ugasiti dok, kako kaže Ostović, tu ne kroči vatrogasna čizma, a ona teško prilazi zbog obilnog dima.

Požar se, pojašnjava, obnavlja i površinski i korjenovim sustavom pod površinom, jer je to kraški teren, te se nikada ne zna gdje će planuti.

Od prije dva dana gasiteljima je od velike pomoći stožerno zapovjedno vozilo JVP Rijeka bez kojeg se, kaže, više ne može djelotvorno rukovoditi požarištem velikim nekoliko stotina hektara.

– Vatrogasci su iscrpljeni no imaju sve potrebno i dosta hrane koja redovito stiže iz Senja. Nakon jučerašnje donacije hrane s Raba danas su stigle donacija napitaka od Torcide i Sladovače iz Karlobaga što vatrogascima diže moral, poručio je Ostović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...