Riječ rektorice

Vican: “Nemam veze s udrugom ‘U ime obitelji’, cijeli život se bavim samo odgojem i obrazovanjem”

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

Šefica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja Dijana Vican jedna je od najutjecajnijih osoba u hrvatskom obrazovnom sustavu.

Ovih dana meta je žestokih kritika, prije svega zbog rezultata analize Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta prema kojoj je izbor Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, a što je njezina odgovornost, proveden netransparentno. Razgovarali smo s Vican o rezultatima analize, ali i o tome ima li šansi da se Strategija obrazovanja provede do kraja kao i o tome zbog čega ima nedvosmislenu podršku premijera Plenkovića unatoč tome što resorna ministrica želi da ode i da ona bude na čelu Povjerenstva, piše Večernji list.

Analiza Ministarstva obrazovanja pokazala je niz manjkavosti pri izboru Ekspertne radne skupine. Ministrica vam je poslala analizu 15. srpnja na očitovanje. Zbog čega se još niste očitovali?

Drago mi je da sam dobila priliku da se i ta situacija raščisti. Na dvije sjednice Posebnog stručnog povjerenstva (PSP), jednoj u Vladi, a drugoj u Ministarstvu, primjedbe o navodnim manjkavostima su razmotrene u nazočnosti članova PSP-a i predstavnika Ministarstva s ministricom i članovi Povjerenstva dobili su odgovor da su primjedbe neosnovane. Netko je, očito nezadovoljan tim odgovorom, navodnu analizu dao određenim medijskim krugovima kao temu za medijsko demoniziranje mene i nekih članova PSP-a. Uzgred rečeno, takozvana analiza poslana je članovima PSP-a nepotpisana te se ne zna tko je „autor“.

Što kažete na pronađene nepravilnosti koje su ozbiljne, posebice one koje se tiču izbora šefice radne skupine Jasminke Buljan-Culej?

Suprotno navodima plasiranim u medije, nepravilnosti nema, niti ih je bilo. Cijeli proces izbora voditeljice i članova Ekspertne radne skupine (ERS) je transparentan, javan i sukladan svim traženim procedurama i zahtjevima. Izbor voditeljice i članova ERS-a provelo je peteročlano povjerenstvo, i to tri člana iz PSP-a: akademkinja Milena Žic Fuchs, prof. dr. sc. Davor Romić, prof. dr. sc. Drago Šubarić, koje su izabrali članovi PSP-a. Članovi PSP-a su jednoglasno prihvatili prijedlog da u povjerenstvo za izbor ERS-a budu dva predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja. Prema usmenom izvješću predsjednice Povjerenstva koje je izvršilo izbor voditeljice i članova ERS-a, akademkinje Milene Žic Fuchs, a koje je na sjednici izneseno članovima PSP-a, kao i u opsežnom pisanom izvješću koje mi je Povjerenstvo za izbor voditeljice i članova ERS-a u međuvremenu dostavilo, izabrana voditeljica je uz ostalu natječajnu dokumentaciju priložila akcijski plan koji je potpuno u skladu s aktualnom Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije. To je jasno bilo rečeno i na sjednicama PSP-a na kojima se o tome raspravljalo. Nažalost, u nekim medijima krenule su suprotne priče koje politiziraju cijelu temu. Pitanje je s kojim ciljevima. Prošle godine sam u dobroj vjeri kao stručnjak upozoravala na određene manjkavosti u provedbi Strategije i planirane reforme. Nisam politizirala niti sam se služila objedama i vrijeđanjem. Pojedinci su reagirali kao iskra na slamu, ne upuštajući se u dijalog, nego u intenzivno medijsko uvjeravanje javnosti da nema manjkavosti i nepravilnosti. Danas kada se mene kao osobu difamira i diskreditira, onda mi se zaista nameće pitanje odgovornosti svojedobno „odgovornih“ i njihov stupanj poštovanja Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Ako već misle da im je jača strana analitički pristup i logičko razmišljanje, neka javnosti ne izostavljaju odgovore na pitanja koja javnost ima pravo znati.

Konkretno, na što mislite?

”Pravno je pitanje je li prethodna Ekspertna radna skupina izabrana prema Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije koju je donio Sabor RH? Izabrani su prema javnom pozivu koji Strategija uopće ne predviđa. Javni poziv umjesto natječaja raspisan je za voditelja i pet članova, a imenovano je uz voditelja šest članova ERS-a. Je li ERS oformljen kako se nekome prohtjelo ili prema Strategiji koju je donio Sabor?”, rekla je za Večernji.

A onda sva ta povika oko aktualnog Nacrta Akcijskog plana?!

Dakle, govori se o radnom dokumentu koji će do konačnog usvajanja doživjeti još izmjena i dopuna. Nameće mi se pitanje kome je trebala medijska hajka na tu temu? Zašto je određenim medijskim krugovima bila ta tema zanimljiva, a nikada se prije nisu oglasili na prethodni Akcijski plan koji se odnosi na istu Strategiju, s evidentnim intervencijama u mjere i skraćivanje rokova. Kome se žurilo i zašto? Nevjerojatno je kako određenim krugovima ne odgovaraju ista pravila za sve. Moja je uloga u ovome profesionalna, nije ni politizacija ni depolitizacija, ni ideologizacija ni deideologizacija. Jako me žalosti što je tema odgoja i obrazovanja postala razdjelnica, umjesto platforma razgovora.

U javnosti ste dobili etiketu konzervativne osobe, desno orijentirane, zbog pozitivne recenzije programa zdravstvenog odgoja udruge GROZD. Kako je došlo do te suradnje? Zovu vas i „obiteljašica“. Imate li kakve veze s udrugom U ime obitelji?

Žao mi je što se moj dugogodišnji rad i moja profesionalna pa i reformska postignuća tako stereotipiziraju i takvima predstavljaju javnosti. Recenzija ne predstavlja političku orijentaciju, nego isključivo stručnu ocjenu. Vezano uz program zdravstvenog odgoja koji je napisao tim liječnika i stručnjaka, a koji mi je dostavljen s molbom za recenziranje, dio je to mog redovitog posla. Opovrgavam i povezanost s udrugom U ime obitelji. Predsjednicu udruge nisam nikada srela. O udruzi znam jedino iz medija. Moja misija je stvarati predispozicije i perspektive koje će omogućiti bolji sustav odgoja i obrazovanja. Područjem odgoja i obrazovanja bavim se cijeli život, znam nedostatke i potrebe sadašnjeg sustava, ali i prilike i perspektive koje se otvaraju i koje zajedno možemo ostvariti. To su teme o kojima mogu govoriti. U tim okvirima i ostajem.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar