Za 100 godina temperatura mora na Jadranu bit će viša za tri stupnja, a već sada je 28!

U 10 godina temperatura mora bi mogla narasti za 0,3 stupnja, otkriva za Tportal Jakov Dulčić, voditelj laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu

‘Globalno je temperatura mora u posljednjih sto godina narasla za 0,8 stupnjeva Celzija, a kad je riječ o Jadranu, treba razlikovati površinu i dublje slojeve.  Što se površine tiče, na temelju satelitskih mjerenja imamo jako dobre podatke za posljednjih 30 godina i vidi se da se i Jadran posljednjih godina zagrijava’, navodi zabrinjavajuće podatke Jakov Dulčić.

Prema njegovim riječima, u prosjeku imamo godišnji porast temperature od 0,03 Celzijeva stupnja, što znači da bi tim tempom u idućih deset godina prosječna temperatura mora mogla narasti i za 0,3 stupnja, a za sto godina i do 3 stupnja.

‘Zagrijavanje je, naravno, puno jače u ljetnim mjesecima, a porast se vidi i po tome što je još prije dvadesetak godina temperatura mora ljeti dosezala 25 stupnjeva, a danas se popne i na više od 28 stupnjeva. Sve su ove brojke, međutim, vezane uz površinu mora’, kazao nam je na kraju stručnjak s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...