Zadarska Hitna pomoć jučer imala 80 intervencija i 300 ambulantnih pregleda, paklene vrućine nisu šala

Temperature zraka koje ovih dana dosežu rekordnih 40 stupnjeva Celzijusa nisu šala i mogu biti pogubne za zdravlje. Vrijeme je opasno, stoga se potrebno pridržavati savjeta, a to pogotovo vrijedi za kronične bolesnike.

Kako doznajemo od Predraga Orlovića, ravnatelja županijskog Zavoda za hitnu medicinu, Zadrani su ove godine oprezniji. Broj intervencija jest povećan, ali ne znatno.

Rekao bih da je broj intervencija sličan prošlogodišnjem. Ljudi uglavnom traže pomoć zbog gušenja, mučnina i klasičnih tegoba usred vrućina. Jučer smo imali 80 intervencija i 300 ambulantnih pregleda. Što se savjeta tiče, oni su uvijek isti; izbjegavajte sunce od 10 do 15 sati , rashladite prostorije u kojima boravite, pijte puno tekućine, izbjegavajte alkohol i tešku hranu, kaže Orlović.

Za kraj tjedna izdano je i crveno upozorenje za naše područje. Ekstremne vrućine pratit će nas minimalno 8 dana, a mogućnost promjene vremena počinje se pojavljivat tek oko 10. kolovoza. Svakako pratite savjete i upozorenja nadležnih službi.

Toplinski udar može se razviti postupno, no može nastati i iznenada. Simptomi su sljedeći:

– tjelesna temperatura iznad 40 °C
– jaka glavobolja
– nesvjestica
– smušenost
– crvena i vruća koža, bez pojave znojenja
– mučnina i povraćanje
– grčevi
– ubrzan rad srca
– ubrzano i plitko disanje

Toplinski udar zahtijeva liječničku intervenciju, stoga odmah pozovite liječnika. U međuvremenu morate odmah pružiti pomoć oboljeloj osobi – morate je ohladiti. Unesite oboljelu osobu u klimatizirani prostor te po potrebi skinite s nje suvišnu odjeću.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...