Zadarskom poduzetniku Željku Škari 3 mjeseca zatvora zbog neisplate plaća

Zadarski poduzetnik i inovator, informatičar Željko Škara, na Općinskom sudu u Gospiću osuđen je nepravomoćno na uvjetnu zatvorsku kaznu jer kao direktor vlastitog poduzeća Adria Link Pons djelatnici Ivani Degoriciji iz Otočca nije isplatio šest plaća, piše Jutarnji.hr.

U obrazloženju presude Sud navodi kako je Škara kao direktor društva zaposlenici na radnome mjestu administratora za uvođenje informacijskih sustava u tvrtke nije isplaćivao ugovorene iznose plaće od 5000 kuna bruto od studenoga 2012. godine do svibnja sljedeće godine, no nije joj uručivao ni obračune iznosa plaća kojim bi ga u međuvremenu mogla ovršiti i dospjela dugovanja naplatiti prisilnim putem sa žiro računa njegove tvrtke, čime ju je oštetio za 30.000 kuna.

Na listi srama

Na tri mjeseca zatvora Škara neće morati ako u roku od dvije godine ne ponovi kazneno djelo. Ovu uvjetnu kaznu mora shvatiti ozbiljno, s obzirom na to da je njegovo poduzeće i danas na “listi srama” Porezne uprave među 3423 trgovačka društva koji radnicima ne isplaćuju plaće.

Kroz nekoliko svojih poduzeća ovaj inženjer elektrotehnike godinama se borio na zahtjevnom tržištu softvera.

– U tom razdoblju bili su mi blokirani svi računi zbog nevjerojatne zamjene identiteta. Trgovački sud je, naime, poslao banci rješenje o blokadi na ime Željko Škara, Škabrnja bb, ne navodeći OIB. Odgovorna osoba u banci je blokirala mene, iako ja nisam bio dužnik, nego osoba istog imena i adrese. Blokirali su mi privatni račun i račun obrta, a dok sam to razjasnio, stigla je blokada i na poduzeće – rekao nam je Škara, dodajući da je zbog tako izazvane poslovne štete u sudskim sporovima s tri banke teškima milijun i pol kuna.

– Predložio sam joj da u njezinoj kući uredim knjigovodstveni obrt koji bi ona vodila uz mentorstvo gospođe koja je knjigovođa mojem poduzeću. Ona se s tim složila, kupio sam neki materijal, a čak smo pribavili i ponude za izvođače te sam joj dogovorio tečaj u Zagrebu za poslove knjigovođe, ali je potom odustala. Ne znam zašto, ali odlučila je sve dati na policiju i sud, možda je na njezinu odluku utjecao brat koji radi u Državnom odvjetništvu – smatra Škara.

Nije mu se svidjelo, rekao je u svojem svjedočenju, a to ponovio nama, što je Ivana po terenu govorila negativno o njemu i njegovu poduzeću pa su neki komitenti odustali od već dogovorenih poslova, ne želeći imati posla s lopovom. Posljednjih mjesec dana poslovanja u Otočcu je pokušao naplatiti vlastita potraživanja, ali nije u tome uspio.

Ne spori potraživanja

Ni u jednom trenutku ne spori njezina potraživanja, ali ipak tvrdi da nije kriv jer joj je dao kakvu takvu isplatu, u visini od jedne i pol plaće.

– Nisam kriminalac, ja sam inženjer, razvio sam uređaj za upravljanje pametnim kućama, nisam namjeravao neisplatiti plaće zaposlenici, nego je do toga došlo spletom okolnosti na koje nisam mogao utjecati. Obećao sam na prvom ispitivanju isplatiti te zaostatke, ali čim neka sredstva pristignu na račun, dogodi se nova blokada, a istovremeno imam nenaplaćenih 300.000 kuna – branio se Škara.

– Što se propušta velikima, to je prestrašno, a nas male gaze gdje stignu. Nevjerojatno. Ne mogu više to izdržati, pun mi je kufer. Fajter sam, ali više nemam živaca. Poslovanje prebacujem u Slovačku jer ova država koju sam kao branitelj stvarao više nije ni banana, već kora od banane – požalio se ogorčeni Škara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...