Zagrepčanin o sezonskom poslu u Zadru: “Spavao sam u sobi punoj štakora i radio 13 sati dnevno za mizernu plaću”

Mnogi tijekom ljetne sezone, a među njima i Zagrepčani, “trbuhom za kruhom” posao traže na moru zbog navodne veće zarade jer su, sudeći prema pričama i ponudama, plaće veće. Na taj se potez odlučio i sugovornik portala zagreb.info, koji je želio ostati anoniman zbog sigurnosti. On je, naime, u Zagrebu dao otkaz i na društvenim je mrežama objavio oglas da traži posao na moru. Posao kojem se veselio bio je prava noćna mora.

Javili su mu se iz poznatog restorana u blizini Zadra gdje su tražili konobara. Krenuo je za Dalmaciju vrlo brzo, a u njegovom su ga plaćenom smještaju ekskluzivno dočekali žohari, štakori i zagušljivi prostor. Za plaću od 5 tisuća kuna radio je više od 13 sati i bez slobodnog dana. Radno vrijeme počelo je u 8, radili bi do 16 sati, uzeli pauzu od 2 sata i nastavili bi istim tempom od 18 sati do 1 ujutro. Posao je bio tim teži jer su radila samo dva konobara i treći bi povremeno dolazio kao pomoć. Nije mogao zadržati ni napojnice.

– Dobro sam i korektno radio svoj posao, dobivao velike napojnice, ali nijednu nisam smio zadržati, sve je išlo poslodavcu. Uvjeti su bili katastrofalni, ali kome se požaliti? Njih nije bilo briga. Budio sam se ujutro prije 8 i zaspao poslije 1- ispričao je za zagreb.info.

Kaže da se u moru okupao tek dva puta u mjesec dana, koliko je izdržao u katastrofalnim uvjetima. Kaže da nakon toliko posla nije imao snage, a ni volje.

Naposljetku je doživio živčani slom zbog neprospavanih noći, štakora i žohara u smještaju, 13 sati rada bez slobodnog dana za plaću od pet tisuća kuna bez mogućnosti zadržavanja zasluženih napojnica. Nakon mjesec dana pokupio je stvari i otišao, iako priča tu nije stala i na broj mobitela dolaze mu poruke neobična sadržaja.

Prednosti Zagreba tijekom ljetne sezone

Zaključio je da bi bilo bolje da je ostao tijekom sezone raditi u Zagrebu.

– Osim što radom zadržiš zaslužene napojnice koje pripadaju tebi, imaš slobodan dan, ne radiš više od 13 sati, plaća je solidna, a zaspiš i budiš se s grčem, ako se uopće probudiš budući da su nam se u sobe uvukli štakori. Na sezoni nije toliko bajno koliko svi pričaju – priča ogorčeni Zagrepčanin.

U mnogim slučajeva novac postaje manje relevantan jer nitko ne želi raditi sezonski posao s mukom u želucu, a poslodavci se često ne trude stimulirati mlade ljude željne posla, već ih nemilo iznenade uvjetima i plaćom za posao koju moraju obavljati, prenosi Jutarnji.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...