Cestitka_Uskrs

Želite da vam država subvencionira kupnju stana? Evo što morate napraviti

Za subvencioniranje stambenih kredita Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja ukupno ima 150 milijuna kuna, što je po 35 milijuna svake godine, piše Net.hr.

Državni tajnik u Ministarstvu Željko Uhlir za Dnevnik Nove TV objasnio je kakva je procedura za subvencioniranje stambenih kredita.

Potrebno je najprije odabrati banku i javiti joj se sa zahtjevom. Nakon što banka provjeri kreditnu sposobnost, sve se šalje u APN. Tamo se još jednom provjerava je li sve u skladu sa zakonom, a Povjerenstvo u APN-u svaki zahtjev provjerava pojedinačno, objasnio je državni tajnik Željko Uhlir.

‘I ako stigne 200 zahtjeva u jednom, drugom, trećem danu, treba nekoliko dana da se to sve odradi. Povjerenstvo će zasjedati dan za dan i javljati u banku’, kaže Uhlir i dodaje da prednost ima onaj koji je prvi podnio zahtjev. Prioriteti se određuju po zakonu, ali po redoslijedu.

 

‘Tko je brži i tko je uspio prikupiti dokumentaciju, čija je banka bila agilna, ti će imati prioritet’, dodaje Uhlir i pojašnjava da očajavati ne trebaju oni koji ‘ne prođu’ je postoji još puno drugih programa u kojima se građani mogu naći, kao što su POS ili POS+.

Ako se predviđen novac ne potroši, ostaje u državnom proračunu i trošit će se za neki drugi projekt.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...