Željko Vrsaljko, jedan od naših najuvaženijih vinara već danima gasi požare koji haraju nadomak vinograda

Željko Vrsaljko iz Nadina, poznati je i uspješan vinar i vinogradar. Dani su početka berbe u vinogradima i za vinogradare počinju posebni trenuci zadovoljstva ubiranje plodova njihova truda i rada. Zbog jako hladne zime i ekstremno visokih temperatura ovog ljeta, vinogradari su morali uložiti velike napore i provesti agrotehničke mjere kako bi zaštitili svoje vinograde.

Umjesto sretnih trenutaka na svom OPG-u, Željko Vrsaljko je hrabri vatrogasac koji sa svojim kolegama vatrogascima iz cijele Hrvatske neumorno pokušava zaustaviti požare koji nažalost već nekoliko dana haraju područjem Zadarske županije, susjedne Šibensko – kninske i ostalih dijelova Dalmacije. U navedenim naporima kontinuirano vatrogascima pomažu zračne snage, pomogla je i hrvatska vojska a sve u koordinaciji s predstavnicima nadležnih institucija.

Kada pristignu najnovije vijesti s terena da je određeno požarište stavljeno pod kontrolu nažalost dolazi vijest da je opet aktivirano ili da gori na novom području. Za vrijednog i skromnog Željka Vrsaljka i sve njegove hrabre kolege nema odmora, oni ujedinjeni rade danonoćno u gašenju vatre kako bi obranili ugroženo stanovništvo, kuće, poljoprivredna dobra.

Željko Vrsaljko, bez obzira na umor, uvijek je spreman se javiti na mobitel. Zovemo ga da upitamo  kakvo je stanje na terenu ali nam jedva uspije koju riječ kazati jer je kontinuirano sa svojim iscrpljenim kolegama na vatrom zahvaćenim područjima. Kako nam navodi opet su se na pojedinim dijelovima Zadarske i Šibensko – kninske županije aktivirali požari.

Među stotinama vatrogasaca iz cijele Hrvatske koliko je životnih priča za ispričati poput Željkove, dok njihove obitelji strepe da se svi sretno vrate kući, što svima od srca želimo.

Treba istaknuti da se Željko Vrsaljko vinogradarstvom bavi sedamnaest, a vinarstvom dvanaest godina. Ima vinograd od oko 16.000 loza, na površini od oko 4 hektara. Najveći dio vinograda od 12.000 panja se nalazi na Nadinskom blatu, a ostali dio od 4.000 panja je uz obiteljsku kuću u Nadinu.

Vrsaljko i njegovi sumještani su nakon Domovinskog rata od Ministarstva poljoprivrede dobili zemlju na kojoj su bili stari vinogradi, u koncesiju na 25 godina. Obnovili su dobar dio spomenutih vinograda i podigli još novih nasada.

Sjećam se kada mi je Željko Vrsaljko prije sedam godina dao jednu od izjava vezano za njegovo vino, sada svima dobro znano ,,Nadinsku ranu” :

Znao sam da neće biti jednostavno, prošao sam mukotrpan put koji traži velika ulaganja u tehniku, uložio sam vlastita sredstva i izdržali smo. Novi izazov koji sam si postavio bio je da počnem s proizvodnjom vina, trebalo je stvoriti uvjete i za kvalitetnim bavljenjem vinarstvom. I sada, nakon godina strpljenja i upornosti rezultati su stigli, ,,Nadinska rana” nosi oznaku vrhunskog vina i iz eko je uzgoja, rekao nam je tada Vrsaljko.

Obećanja koja je dao sebi i obitelji, Željko Vrsaljko kontinuirano ispunjava. Od tadašnjeg uspjeha na tržište je plasirao nova vina također za koja osvaja brojne nagrade. Samozatajan i nenametljiv Željko Vrsaljko svojim primjerom inspirira, ako možemo primijetiti.

Vinograd je u odličnom stanju, a dok sam s kolegama vatrogascima za vinograd i početak berbe brine se moja obitelj. Vinogradi nas vinogradara iz Nadina na sreću nisu ugroženi. Gorjelo je 15 km od Nadinskog blata, u više smjerova: Vrana, Pristeg, Lišane Ostrovičke i Kožlovac. Uložili smo i ulažemo velike napore da opožarena područja držimo pod kontrolom, da stanovništvu navedenih područja zajamčimo prije svega sigurnost i očuvamo njihove kuće kao i poljoprivredna dobra, kazao nam je vatrogasac, vinar i vinogradar Željko Vrsaljko.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...