Zemlja (ne)znanja: Nagrade svoje djece vraćaju kako bi ostvarili poreznu olakšicu

Posljednjih godina povećava se broj stipendija za studente, ali istodobno roditelji zbog stipendija ili bilo koje druge zarade studenta koja je u godinu dana premašila iznos od 15.000 kuna određen za uzdržavanog člana obitelji gube pravo na olakšicu na dohodak koju su na njega ostvarili u toj godini.

Tako se Večernjem.hr javila majka studentice čija se kći vraća mjesec dana ranije iz Hamburga, gdje je boravila pet mjeseci od ukupno odobrenih šest na temelju stipendije Erasmus, koju financira EU. Samo tako će majka izbjeći povrat porezne olakšice za kći na plaći za ovu godinu. Studentici je mjesečni iznos stipendije u Hamburgu bio 405 eura. Naime, roditelji na koje su prijavljeni uzdržavani članovi obitelji gube pravo na poreznu olakšicu na njih ako godišnji prihod uzdržavanog člana pređe 15.000 kuna. Što je apsurd jer velik broj dobrih studenata ima pravo na stipendije, razne nagrade… Tako roditelji sve češće odbijaju nagrade svoje uspješne djece kako ne bi državi morali vratiti porezni odbitak. Nedavno je roditelj vratio nagradu grada Šibenika od 10.000 kuna za svoga sina studenta FER-a, jer bi mu prihodi ove godine prešli 15.000 kuna.

To je dugogodišnja praksa, ali posljednjih godina postaje sve veći problem jer se broj nagrada i stipendija povećava. Ove godine povećan je limit s 13 na 15 tisuća kuna, ali to ne rješava gorčinu koju osjećaju roditelji dobrih studenata i učenika. Od ove godine novina je da i studenti čiji prihod prelazi 60.000 kuna moraju prijaviti porez na dohodak. Porezni stručnjaci ističu kako bi bilo pravednije da se od limita od 15.000 kuna izostave nagrade i stipendije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...