ŽIVUĆA INSPIRACIJA: Unatoč teškoj ozljedi kralježnice Mladen će otplivati maraton Preko-Zadar!

Mladen Hus iz Varaždina otkada zna za sebe bio je sportskoga duha. Igrao je nogomet, rukomet i košarku, a plivanjem se bavio ljeti. Dolaskom rata kao hrvatski branitelj 1993. godine brani Suhovare i upoznaje se s ljepotama zadarskog kraja koje nadilaze sva ratna razaranja. Netko bi rekao bolje da ih nikada ni nije, jer 17.07.2017. u Sv. Filipu i Jakovu prilikom skoka u more teško ozljeđuje kralježnicu (C6 i C7) radi čega ostaje nepokretan od pleksusa niže, oslabivši čak i motoriku u rukama.

Ipak, Mladen kaže kako taj dan slavi kao svoj drugi rođendan jer unatoč teškim prognozama stiže operacija u Zadru koju je izveo doktor Ivan Blajić. Od tada prvi put može micati palcem desne noge nakon čega je uslijedio dugotrajan oporavak. Plivanje je postalo dio njegove svakodnevne terapije, a budući da mu je isto omogućilo hodanje, čak i bez štaka, ono je postalo njegova druga ljubav.

Mladen gotovo svakodnevno pliva na bazenu u Varaždinu, a do sada se može podičiti i sudjelovanjem na tri plivačka maratona (Šilo – Crikva, Porečki Delfin i Silba), nešto što nisu ostvarili ni puno fizički zdraviji pojedinci.

– Čovjek je krenuo u tri ujutro iz Varaždina, u Zadar stigao u sedam, a od tamo katamaranom odmah krenuo za Silbu i otplivao maraton od dva sata! Istoga dana vratio se u svoj Varaždin. To je tolika želja za životom, tolika volja. Inspiracija je svima, kazao nam je Dražen Adžić iz KDP-a Donat s kojim se Mladen Hus povezao na Silbi.

Prije dvije godine Mladen je htio sudjelovati i na našem poznatom maratonu Preko – Zadar, no organizatori su mu poručili da bez pratnje ne može sudjelovati. Ove godine, za svoj deseti “drugi rođendan” njegova želja napokon se ostvarila i to uz pomoć KDP-a Donat.

– O svojemu troškom osigurali smo Mladenu brod za pratnju i ostvarit će svoj san, kazao nam je Adžić koji nas je i uputio na priču o ovom velikom borcu, zaljubljeniku u cijeli zadarski kraj.

Ne dobiva se često prilika za novim rođenjem, a svoj je novi život Mladen odlučio živjeti punim plućima… nešto što bismo svi trebali podržati i iz čega bismo trebali učiti.

Podsjećamo, 45. plivački maraton Preko – Zadar održava se u subotu 05. kolovoza pa dođite svi podržati Mladena Husa i sve ostale sudionike. Proslavimo zajedno život i rekreaciju, obratimo pozornost na male stvari koje donose sreću u životu i kroz Mladenov primjer sjetimo se da svi uistinu možemo puno više nego što mislimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...