Hrvatski branitelj i teški invalid

ŽIVUĆA INSPIRACIJA: Unatoč teškoj ozljedi kralježnice Mladen će otplivati maraton Preko-Zadar!

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

Mladen Hus iz Varaždina otkada zna za sebe bio je sportskoga duha. Igrao je nogomet, rukomet i košarku, a plivanjem se bavio ljeti. Dolaskom rata kao hrvatski branitelj 1993. godine brani Suhovare i upoznaje se s ljepotama zadarskog kraja koje nadilaze sva ratna razaranja. Netko bi rekao bolje da ih nikada ni nije, jer 17.07.2017. u Sv. Filipu i Jakovu prilikom skoka u more teško ozljeđuje kralježnicu (C6 i C7) radi čega ostaje nepokretan od pleksusa niže, oslabivši čak i motoriku u rukama.

Ipak, Mladen kaže kako taj dan slavi kao svoj drugi rođendan jer unatoč teškim prognozama stiže operacija u Zadru koju je izveo doktor Ivan Blajić. Od tada prvi put može micati palcem desne noge nakon čega je uslijedio dugotrajan oporavak. Plivanje je postalo dio njegove svakodnevne terapije, a budući da mu je isto omogućilo hodanje, čak i bez štaka, ono je postalo njegova druga ljubav.

Mladen gotovo svakodnevno pliva na bazenu u Varaždinu, a do sada se može podičiti i sudjelovanjem na tri plivačka maratona (Šilo – Crikva, Porečki Delfin i Silba), nešto što nisu ostvarili ni puno fizički zdraviji pojedinci.

– Čovjek je krenuo u tri ujutro iz Varaždina, u Zadar stigao u sedam, a od tamo katamaranom odmah krenuo za Silbu i otplivao maraton od dva sata! Istoga dana vratio se u svoj Varaždin. To je tolika želja za životom, tolika volja. Inspiracija je svima, kazao nam je Dražen Adžić iz KDP-a Donat s kojim se Mladen Hus povezao na Silbi.

Prije dvije godine Mladen je htio sudjelovati i na našem poznatom maratonu Preko – Zadar, no organizatori su mu poručili da bez pratnje ne može sudjelovati. Ove godine, za svoj deseti “drugi rođendan” njegova želja napokon se ostvarila i to uz pomoć KDP-a Donat.

– O svojemu troškom osigurali smo Mladenu brod za pratnju i ostvarit će svoj san, kazao nam je Adžić koji nas je i uputio na priču o ovom velikom borcu, zaljubljeniku u cijeli zadarski kraj.

Ne dobiva se često prilika za novim rođenjem, a svoj je novi život Mladen odlučio živjeti punim plućima… nešto što bismo svi trebali podržati i iz čega bismo trebali učiti.

Podsjećamo, 45. plivački maraton Preko – Zadar održava se u subotu 05. kolovoza pa dođite svi podržati Mladena Husa i sve ostale sudionike. Proslavimo zajedno život i rekreaciju, obratimo pozornost na male stvari koje donose sreću u životu i kroz Mladenov primjer sjetimo se da svi uistinu možemo puno više nego što mislimo.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar