Propolis ne liječi samo upalu grla; Evo gdje sve do izražaja dolaze njegova ljekovita svojstva!

Propolis je u narodu odavno poznat kao lijek za brojne zdravstvene tegobe, ali kada nas zadesi neki problem uglavnom zaboravimo na njegove ljekovite moći, piše Zadovoljna.hr

Zahvaljujući snažnim antibakterijskim, antiupalnim i antiseptički svojstvima, propolis ima uistinu široku primjenu u liječenju zdravstvenih tegoba.

Legende o djelotvornosti ove smolaste supstance koju skupljaju pčele datiraju još iz antičkih vremena, a o upotrebi propolisa pisao je čak i Aristotel.

Danas se često koristi kao preventiva brojnim zdravstvenim problemima zato što dugoročno sjajno djeluje na naš imunitet, ali sjajan je i kao brzinsko rješenje za pet čestih zdravstvenih tegoba.

1. Upaljeno grlo

Topli čajevi i razne pastile više vam ne pomažu i ne znate kako biste sanirali upaljeno grlo? Spas pronađite u propolisu. Na tržištu je danas dostupan propolis u spreju koji osigurava laku primjenu i zahvaljujući nastavku za raspršivanje možete ga nanijeti direktno na bolni dio grla. Ne zaboravite pročitati upute za upotrebu kako biste pravilno dozirali propolis. Nakon korištenja propolisa za upaljeno grlo nije poželjno jesti ili piti 30 minuta kako bi sprej mogao djelovati.

2. Kašalj

Osim upaljenog grla, propolis će izliječiti još jednu čestu nuspojavu prehlada, viroza i gripa – kašalj. Bez obzira na to radi li se o suhom ili produktivnom kašlju, propolis će odmah olakšati ovaj problem.

3. Želučane i probavne tegobe

Kapi propolisa zaustavit će proljev, a ukoliko imate problem sa zatvorom – riješit će i tu tegobu. Propolis odlično djeluje na probavu, a zahvaljujući antibakterijskim svojstvima idealan je borac protiv raznih bakterija koje napadaju naš probavni sustav. Umirit će i bolove u želucu prouzrokovane hranom ili problemima poput čira i žgaravice. Propolis obnavlja sluznicu želuca i zato ga vrijedi koristiti čak i ako nemate većih zdravstvenih problema s ovim organom.

4. Površinske rane, posjekotine i lakše opekline 

Propolis regenerira kožu i ubrzava zarastanje pa sve površinske rane, posjekotine, ogrebotine ili lakše opekline možete tretirati s mastima ili gelom na bazi propolisa.

5. Hemoroidi

Mnogi svakodnevno muku muče s ovim neugodnim i bolnim problemom. Razne biljne masti pomažu u liječenju hemoroida, ali oni ponekad mogu biti jako “tvrdoglavi” i ponovno se pojaviti, pogotovo ako ne vodimo računa o prehrani ili kretanju. Mast na bazi propolisa smanjit će upalu, krvarenje i osjećaj peckanja, a istodobno će zacijeliti nastale ranice na tom osjetljivom području.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...