Ako koristite ovu popularnu aplikaciju, hitno ju ažurirajte!

Britanska tvrtka Piriform najnovija je meta napada hakera koji su ovim potezom ugrozili više od dva milijuna ljudi, priopćeno je u ponedjeljak.

Hakeri su u popularni besplatni softver naziva CCleaner ubacili zlonamjerni program koji se sam pokušavao preko aplikacije spojiti na nekoliko neregistriranih internet stranica vjerojatno kako bi preuzeo neovlaštene programe, javlja Reuters.

CCleaner je popularni program koji se nalazi na velikom broju osobnih računala i Android uređaja a služi za optimiziranje performansi i brisanje nepotrebnog ‘smeća’. Koliko je popularan program pokazuje i činjenica da se na tjednoj razini skine pet milijuna puta.

Problematične su verzije skinute u kolovozu (CCleaner v5.33.6162 i CCleaner Cloud v1.07.3191) te se korisnicima preporučuje da ažuriraju program kako bi dobili novu verziju koja ne sadrži sporni zlonamjerni program.  U kolovozu je kompromitirani verziju skinulo 2,27 milijuna korisnika dok ih je 5000 skinulo zaraženi CCleaner Cloud. Napad je otkriven 12. rujna te je istog dana puštena ‘ispravna’ verzija CCleanera, piše Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...