Analizira se protupožarna sezona; Predsjednica: “Postoje dvojbe oko pitanja odgovornosti što je nedopustivo”

Brojna su pitanja koja zahtijevaju odgovore i bilo bi neodgovorno ne ukazati na poteškoće s kojima smo se ove godine susretali u protupožarnoj sezoni, ali i ne razmijeniti dobra i korisna iskustva s terena, kazala je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u uvodu 10. sjednice Vijeća za domovinsku sigurnost, koje na Pantovčaku analizira ovogodišnju protupožarnu sezonu.

Uz članove Vijeća na sjednici sudjeluju i predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske vatrogasne zajednice, te glavni i županijski vatrogasni zapovjednici. Tema je što učinkovitije uvezivanje vatrogastva u budući sustav domovinske sigurnosti, javlja Index.

Ključne bolja koordinacija i primjena resursa

Predsjednica je u uvodu kazala kako zemlja ove godine, s obzirom na poplave koje su uslijedile nakon brojnih požara, nije bila pošteđena elementarnih nepogoda, a ključnim je pitanjem istaknula bolju koordinaciju i primjenu resursa koji su na raspolaganju.

Podsjetivši da će prijedlog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti uskoro biti upućen u saborsku proceduru na usvajanje, Grabar-Kitarović je upozorila da njegovim donošenjem tek počinje ustrojavanje tog sustava, te će trebati primijeniti i implementirati sva iskustva i lekcije iz ovogodišnje i svih ranijih protupožarnih sezona.

Smatra da je iz ovogodišnje protupožarne sezone vidljivo da je na tom planu moguć i ostvariv napredak, a nužnim drži jedinstveni sustav upravljanja i zapovijedanja u kriznim situacijama poput požara, s jasnom podjelom uloga, nadležnosti i odgovornosti.

– Mora biti nedvojbeno jasno tko je za što odgovoran i tko o čemu donosi odluke. Ne bismo si više nikada smjeli dopustiti da postoje nejasnoće ili različita tumačenja jesu li Oružane snage Republike Hrvatske pozvane u ispomoć, jesu li angažirane na najbolji mogući način i na najboljem mogućem mjestu i koriste li se njihovi resursi na najbolji način, kazala je.

Zadaće

Stalno se ponavljaju primjedbe da se zračne protupožarne snage u pojedinim slučajevima nerezonski angažiraju, što zbog ograničava njihovu primjenu na mjestima gdje bi možda bile učinkovitije. Stoga, dodaje, želi čuti razmišljanja nazočnih, po mogućnosti i prijedloge o podizanju učinkovitosti sustava, pri čemu poseban problem predstavljaju vremenski uvjeti kad se zračne snage ne mogu angažirati.

Predsjednica ističe da uloga Oružanih snaga u protupožarnoj zaštiti nije ni približno jedina tema koja zahtijeva raščlambu i unapređivanje, a značajnim pitanjem smatra učinkovitost tijela lokalne vlasti u ispunjenju svoga dijela protupožarnih zadaća.

– Posebno u pogledu prevencije požara, kroz održavanje i uređivanje površina i slične aktivnosti vjerujem da postoji značajan prostor za napredak, ustvrdila je.

Očekuje preporuke DUZS-a

Sudionike je zamolila za “potpunu otvorenost” jer je nužno prepoznati i imenovati nedostatke kako bi ih se otklonilo. “Vjerujem da će to dati dobar poticaj DUZS-u da nastavi s ovim procesom i prije sljedeće sezone, sljedećeg ljeta za koje se nadamo da će biti puno mirnije i s puno manje požara, napravi možda preporuke koje su temeljene na zajedničkom iskustvu svih vas nazočnih”, rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon nje prezentaciju, prema dnevnom redu, drži šef DUZS-a Dragan Lozančić, a potom predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice.

Grabar-Kitarović vjeruje da će izlaganja dviju krovnih organizacija u sustavu suočavanja s elementarnim nepogodama, pružiti dobru podlogu za daljnju raspravu, a želi čuti i iskustva i promišljanja županijskih vatrogasnih zapovjednika, koji se “zaista nalaze na prvoj crti bojišnice u borbi protiv požara, a ove godine su bili na posebnoj kušnji”.

Nakon završetka sjednice, najavljeno je, Ured predsjednice objavit će priopćenje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...