Bake, djedovi, ali i drugi više neće moći biti uzdržavani članovi obitelji

Unuci i praunuci, bake i djedovi, punci i punice, maćehe te svekri i svekrve od početka iduće godine prestaju biti uzdržavani članovi obitelji! Za svakog uzdržavanog člana obitelji građani su ove godine imali pravo na 1750 kuna dodatnog poreznog odbitka, no kod nedavne porezne reforme država je suzila krug uzdržavanih članova obitelji za koje se može koristiti osobna olakšica samo na užu obitelj, piše Večernji.

Po novome, uzdržavanim članovima uže obitelji smatraju se bračni drugovi (izvanbračni i istospolni životni partneri), djeca, roditelji poreznog obveznika te punoljetne osobe za koje je obveznik skrbnik ako oni sami godišnje zarađuju manje od 15 tisuća kuna. Tko god je uzdržavao “ukinute” članove obitelji, trebao bi ih do kraja ove godine maknuti sa svojih poreznih PK kartica kako bi im od siječnja iduće godine poslodavci mogli pravilno obračunati porezne obveze na dohodak.

Porezna uprava nije objavila koliko su olakšice za pretke i potomke u izravnoj liniji bile raširene. Moguće da je među njima najviše djedova i baka koji više neće moći dobivati olakšice za unuke (osim ako su im zakoniti skrbnici), ali ni unuci za njih. Osobni je neoporezivi odbitak za sve zaposlene i umirovljenike od ove godine 3800 kuna i taj se odbitak uvećava za dodatne olakšice za uzdržavane članove obitelji. Kod djece se olakšica značajno povećava sa svakim idućim djetetom, za prvo je 1750, drugo 2500 kuna, treće 3500 kuna… Ta se progresija, međutim, gubi nakon prvog zaposlenja djeteta, kada i ono postaje obični uzdržavani član.

Od iduće će se godine sve promjene u poreznoj kartici moći provesti i elektronički, preko e-građana.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...