Bili ste osigurani od poplave? To vam, osiguravajuće kuće tvrde, ništa ne znači…

Svaki osiguravatelj ima svoje pakete osiguranja imovine, a zajedničko im je to da osnovni paketi ne pokrivaju štetu nastalu poplavama kakve su bile u Zadru i okolici.

– Za osiguranje objekta i stvari domaćinstva Grawe nudi osnovnu, standardnu, vrhunsku i ekskluzivnu razinu zaštite. Samo uz vrhunsku i ekskluzivnu pokrivene su štete od poplave na prvi rizik, a one pokrivaju i štete koje mogu nastati klizanjem tla, požarom, udarom groma, elementarnim nepogodama, izljevima vode… – objašnjavaju u Grawe osiguranju te dodaju da se pokriće navedenih šteta za kuću od 200 kvadrata može ugovoriti za 106 kuna na mjesec, pišu 24sata.

U Wiener osiguranju može se osigurati puna vrijednost građevinskog objekta i tzv. I. rizik, što se odnosi na najviše 35 posto vrijednosti osigurane imovine.

– Osnovno požarno osiguranje za građevinski objekt od 200 četvornih metara i dopunsko osiguranje od poplave kod opcije I. rizik stoji otprilike 715 kuna na godinu – rekli su u Wiener osiguranju.

Triglav osiguranje nudi posebne pakete osiguranja imovine u kojima osiguranici biraju što žele osigurati. Ugovaranje osiguranja u paketu jeftinije je jer je ukupna premija manja od one koju treba platiti za sklapanje pojedinačnih osiguranja.

– Premija paketnog osiguranja imovine koje pokriva i rizik od poplava kreće od 12 kuna po metru kvadratnom, i uključuje osiguranje građevinskog dijela i stambenih pokretnina – kažu u Triglav osiguranju.

Osiguranje od bujice i poplave u Uniqa osiguranju je uključeno u neke od paketa pod nazivom Dom i sreća. Za kuću od 200 kvadrata u Zadru takav paket stoji oko 130 kuna na mjesec.

Upite smo poslali i ostalim većim osiguravateljima, no nisu odgovorili.

Hrvatski ured za osiguranje upozorio je da je lani za osiguranje od požara i elementarnih šteta plaćeno samo 6,57 posto od ukupne bruto premije. Stanovnici EU za osiguranje imovine prosječno plaćaju 150 eura, a mi oko 40.

Za naknadu štete na automobilu i čamcu treba kasko

Što se tiče brodica i jahti, sve opasnosti kojima su osigurani predmeti izloženi tijekom trajanja osiguranja, te troškovi vađenja olupine i troškovi zbrinjavanja osigurani su kasko osiguranjem. Moguće je dodatno ugovoriti osiguranje strojeva, strojne opreme i elektronike, potvrdili su nam u Uniqa osiguranju da se odšteta može dobiti i za čamac koji je potopila pa oštetila ili uništila poplava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...