Bliži nam se HOW u Petrčanima: “Hoteli se moraju mijenjati, privatni smještaj je privlačniji gostima”

Hotelsku industriju očekuju brojni izazovi, među kojima je i optimiziranje poslovanja hotelskih odjela te pobuđivanje pozitivnih emocija kod gostiju, u čemu važnu ulogu ima srednji menadžment koji provodi hotelske operacije, poručuje organizatorica prve europske konferencije o hotelskim operacijama Marina Franolić.

Ta će se konferencija, pod nazivom Festival HOW (Hotel Operations Weekend) održati 28. i 29. rujna u Petrčanima kod Zadra s više od 450 domaćih i stranih sudionika, većinom direktora hotela, voditelja operacija i hotelskih odjela, koji će kroz razgovore, panele i radionice razmotriti globalne trendove u hotelskim operacijama, uključujući razne koncepte izazivanja pozitivnih emocija kod gostiju, modele optimizacije poslovanja, unapređenja komunikacije i prodaje i druge.

Cilj konferencije je, kako za Hinu kaže Franolić, B2B umrežavanje, predstavljanje ponude partnerima, ali i saznati kako se može povećati kvaliteta hotelskog poslovanja i usluga, od toga kako u organizaciji domaćinstva smanjiti trošak uz povećanje efikasnosti osoblja i kako recepcija može turistima približiti lokalni način života i doživljaj, do toga kako povećati iskoristivost i smanjiti trošak hrane, kako koristiti digitalne mreže i web sadržaje kao alate prodaje i marketinga.

– Konferencija HOW je prva takve vrste u Europi, za što su veliko zanimanje iskazali i sami hotelijeri, jer kvaliteta i različitost svakodnevnih hotelskih operacija upravo je ono po čemu se svaki hotel razlikuje od konkurencije. Više od 50 regionalnih i međunarodnih stručnjaka, od onih za bihevioralni, tzv. gerila marketing i potrošačku psihologiju, preko Googleovih ‘ambasadora’ do predstavnika globalnih hotelskih brendova govoriti će o svim važnim trendovima u hotelskim operacijama, ističe Franolić.

Napominjući kako se i trendovi u hotelskim operacijama, jednako kao i općenito u turizmu, mijenjaju sukladno promjenama navika i želja gostiju te u tehnologijama, dodaje da stoga uprave hotelskih kompanija u definiranju smjera razvoja poslovanja sve više pažnje poklanjaju srednjem menadžmentu, direktorima i voditeljima pojedinih odjela, čiji je ‘zadatak’ utjecati i motivirati djelatnike na recepciji, u restoranu, domaćinstvu i na drugim razinama na koji način mogu pobuditi emocije kod gostiju.

– Emocije su u turizmu i hotelijerstvu uvijek aktualni trend, i oko toga se uvijek vrijedi potruditi ako se žele zadovoljni i gosti koji će ponovo vratiti u hotel. To danas i više dolazi u fokus s obzirom na nove generacije turista i putnika koji su uz sve veću mobilnost i sve kritičniji, a da bi se hoteli mogli nositi sa tim i drugim izazovima jako je važno osigurati kvalitetnu komunikacija unutar hotelskih odjela, poznavati potrošačku psihologiju i obrasce ponašanja u turističkoj industriji, ali i tehnološke trendove poput IoT-a (Internet of Things) koja pomaže individualiziranju ponude, kaže Franolić.

Od novih trendova o kojima će se razgovarati na konferenciji ističe i one vezane za potrebu osmišljenije pripreme i obrazovanja studenata i budućih profesionalaca za rad u hotelima, jer je to iznimno važno za njihovo poslovanje i budućnost, ali i o sve većem nerazmjeru porasta noćenja u hotelima i u smještaju u kućanstvima preko internetskih platformi.

Franolić navodi da se broj noćenja u hotelskom smještaju ove godine globalno povećao za 7 posto u odnosu na prošlu, dok se smještaj u sklopu platforme AirBnB povećao za više od 30 posto.

– Zanimljivo je da neka istraživanja pokazuju i da studenti hotelijerstva radije odsjedaju u privatnom smještaju nego u hotelima, što su sve dodatni izazovi hotelijerima kako se postaviti i privući nove generacije u hotele i zadovoljiti njihove potrebe i emocije te iskustvo, u čemu privatni smještaj sve više preuzima puno veći segment tržišta jer pruža autentično iskustvo (boravak u lokalnoj zajednici, a ne izoliranoj sredini poput hotela, razgovor najčešće s vlasnikom koji pruži savjete o mjestima na koje i sam odlazi, prostor boravka daje često također dojam lokalnog i drugo), zaključuje Franolić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...