Deveta obljetnica otkako nas je zauvijek napustio kralj funka Dino Dvornik

Prije deveg godina cijelu regiju je šokirala je vijest o smrti jednog od najvećih hrvatskih glazbenika u povijesti, Dine Dvornika. Preminuo je u svom stanu u Zagrebu, a iza sebe ostavio suprugu Danijelu, kćer Ellu te milijune fanova koji ne mogu prestati žaliti što ga više nema, piše tportal.hr.

Od početka svoje karijere do same smrti bio ispred svog vremena. Njegova’Afrika’, ‘Jače manijače’, ‘Zašto praviš slona od mene’ ili ‘Ti si mi u mislima’, ‘Ljubav se zove imenom tvojim’, ‘Tebi pripadam’, neke su od pjesama koje se ne prestaju puštati u klubovima, CD playerima u automobilima ili na radijskim postajama, a to je tek dio zavidnog opusa ovog neprežaljenog glazbenika koji je svijet napustio najblaže rečeno – prerano.

Osim po glazbenim postignućima, Dino je mnogima ostao u sjećanju kao nevjerojatno karizmatična osoba, a upravo su zahvaljujući njemu, moglo bi se reći, mnogi glazbenici ostvarili uspjeh u karijeri.

Tako je 1990. godine sa Snježanom Mišković poznatijom kao Viktorijom napravio pitoreskan funk-rock duet ‘Od Splita do Beograda’. Dalekoj obalije u ulozi producenta pomogao kod realizacije njihovog posljednjeg uistinu kompletnog albuma ‘Di si ti’. Dance bandu ET je pomogao u hitu ‘Tek je 12 sati’, a Ivani Banfić je pomogao napraviti značajan dio albuma ‘Bogovi su pali na tjeme’ s kojega se kao umjereni hit nametnula pjesma ‘Nag’. Osim toga upravo je Dino otkrio Ninu Badrić kako pjeva u butiku. Severini je na istoimenom albumu iz 1992. podario pjesmu ‘Sve što imam to si ti’ (u kojoj je koautor Gibonni), a malo je poznato da je na početku karijere pomogao i Vandi Winter.

Hrvatski kralj funka preminuo je u 44. godini 7. rujna 2008. Toksikološki nalaz pokazao je da je umro od kombinacije tableta za smirenje, protiv bolova i antidepresiva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...