Dok Općina Škabrnja nije imala za režije u vrtiću, Bubnjar i njegova zamjenica novac su trošili na telefoniju, catering…

U Hrvatskoj se svako malo javi ideja o povećanju poreza, prireza i ostalih nameta. Status najavljenog (i u saboru usvojenog) poreza na nekretnine još uvijek je nepoznat nakon što je premijer Andrej Plenković dao nekoliko kontradiktornih izjava o odgodi primjene tog poreza.

Povećanje gradskog prireza na 15 % nedavno je najavio i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, a takvo je povećanje pravdao već uobičajenim tezama o većim rodiljnim naknadama, “besplatnim” udžbenicima za osnovnoškolce i slično, piše Index.hr.

Svi oni koji zagovaraju nove ili veće poreze, prireze ili slične namete, u pravilu to argumentiraju potrebom za izgradnjom i opremanjem vrtića, škola, bolnica te plaćama nastavnika, medicinskih sestara i liječnika. No kako se novac od poreza, koji vam država uzima pod prijetnjom ovrhe, zaista troši u Hrvatskoj? To najbolje ilustrira primjer iz siromašne dalmatinske općine Škabrnje, koji je ovih dana otkrila državna revizija. Tamo se, kako ćete vidjeti dalje u tekstu, nisu plaćali voda, struja, telefon, dječji vrtić i niz drugih stvari. Zbog toga je općina 2016. godine ovršena u iznosu od 800.000 kuna, prilično velikom svotom za malu i siromašnu zajednicu. Iako se nije imalo za režije i vrtić, na mobitelima se nije štedjelo. Na telefoniju je potrošeno gotovo 50.000 kuna. Usporedbe radi, za školstvo je izdvojeno tek 345 kuna.  No, krenimo od početka, ima toga još.

Slučaj načelnika Nediljka i njegove zamjenica

Naime, nedavno se otkrilo kako su HDZ-ov načelnik Nediljko Bubnjar i njegova zamjenica podignuli više od 790 tisuća kuna s računa općine Škabrnja.

Državna revizija temeljito je pročešljala način na koji se trošio novac u jednoj od najsiromašnijih hrvatskih općina. Otkrili su niz zabrinjavajućih nepravilnosti i nezakonitosti koje upućuju na načelnika Bubnjara, inače tokara po struci.

Neracionalno i neučinkovito

“Državni ured za reviziju za financijske izvještaje i poslovanje općine Škabrnja za 2016. izrazio je nepovoljno mišljenje jer je utvrđeno neracionalno i neučinkovito raspolaganje sredstvima. Između ostalog, zbog podizanja gotovine sa žiro računa općine od 2014. do 2016. u iznosu od 792.130 kuna za nenamjenske pozajmice ili za realizaciju projekata, koji do konca 2016. nisu realizirani”, poručili su iz revizije.

Prevedeno, načelnik je “neracionalno i neučinkovito” trošio novac namijenjen projektima koji do danas nisu realizirani. Kako navodi Bubnjar, dio novca potrošen je na pripremu projekata i usluge konzaltinga.

“Improvizirao sam, ne držim se slijepo zakona”

Problematični “projekti” trebaju se financirati putem ugovora, upozorava revizija, a ne na način da načelnik podigne gotovinu putem kartice i onda tako plati nekome tko mu već obavlja uslugu. Međutim, čini se kako ništa od toga ne uznemiruje HDZ-ovca.

“Pribjegao sam malo improvizaciji, bio sam svjestan da su to nekakve nepravilnosti. Ja se zakona ne držim slijepo, to su rekle i neke povijesne osobe. Bitno je da nema pronevjere i da nitko ne uzima za sebe”, kaže čelnik ove siromašne općine.

Međutim, vratimo se na ono na što Bubnjar tvrdi da je otišao novac, odnosno na tu famoznu “pripremu projekata”.

Načelnikovi projekti

Izvješće revizije ukazuje na 2,664,938 kuna potraživanja, odnosno na nešto više od dva milijuna i šesto tisuća kuna. Trećina te cifre trošak je načelnika i njegove zamjenice – 792,130 kuna. “Prema evidenciji iz poslovnih knjiga (knjiga blagajne), od 2014. do 2016., načelnik i zamjenica načelnika su s računa proračuna putem kreditne kartice i čekova podigli gotovinu u iznosu 792.130,00 kn. Sredstva su odobrena za realizaciju projekata ili kao nenamjenske pozajmice”, kaže izvješće.

Projekti na koje je taj novac trebao biti utrošen nisu realizirani do konca 2016. Nisu ni sastavili ni predočili izvješća o korištenju sredstava.

Imaju nepodmirenih obveza u visini od 2,3 milijuna kuna (2,320,058 kn). Na to su još platili 408 tisuća kuna zateznih kamata. Komunalnom poduzeću koje je u njihovom vlasništvu dali su zajam od gotovo 650 tisuća kuna (647,220,00 kn). Svejedno je nad tim poduzećem pokrenut stečajni postupak jer se nisu poduzele mjere naplate od dužnika. Potraživanja uopće nisu prijavljena u stečajni postupak.

Deset uhljeba u siromašnoj općini

Podsjetimo, Škabrnja je mala općina s dva naselja s ukupno 1788 stanovnika. Ova siromašna općina ima deset zaposlenika. Rashodi za zaposlene u općini Škabrnja iznose gotovo milijun kuna (923,929,00 kn). To je 117,429 kuna više nego što je planirano proračunom. Međutim, oni su uz to još za gotovo 630 tisuća kuna (628,562,00 kn) premašili masu sredstava za plaće koje su im propisane.

Nije ustrojena evidencija korištenja službenih vozila. Iz blagajne su isplaćene naknade troškova sa službenih putovanja u iznosu većem od 17 tisuća kuna (17,135,00 kn). Uopće nema vjerodostojne dokumentacije koja bi potvrdila svrhu i opravdanost putovanja.

Načelnikova dva mobitela

Rashodi za reprezentaciju, odnosno za hranu, piće i catering, iznose više od 78 tisuća kuna (78,676,00 kn). Evidentirali su ih na temelju računa za konzumaciju jela i pića, nabavu pića za potrebe općine te usluge cateringa. Računi ne sadrže naznaku poslovnog događaja u vezi kojeg su nastali i ne može se ocijeniti opravdanost korištenja tih sredstava.

Nadalje, na telefoniju su potrošili gotovo 50 tisuća kuna (46.899,00 kn). Od toga više od 40 tisuća otpada na mobitele (40.919,00 kn). Načelnik Bubnjar, naime, koristi dva mobitela.

Za nogometni klub 183 tisuće kuna, a za školstvo – 345 kune

Općina Škabrnja, osim svega navedenog, za školstvo je izdvojila 345 kuna (345,00 kn). Za kulturu su izdvojili nešto više od 34 tisuće kuna (34.493,00 kn), dok je na sport otišlo više od 211 tisuća kuna  (211.214,00 kn). Od toga je lokalni Nogometni klub Škabrnja dobio više od 183 tisuće kuna (183,364,00 kn).

Načelnik pravda ove troškove za nogometni klub ambicijom za ulazak u treću Hrvatsku nogometnu ligu. Također tvrdi da su im sponzori obećali oko 40 tisuća kuna godišnje.

Nisu dali ni kune Hrvatskom Crvenom križu ni Gorskoj službi spašavanja, iako su proračunom planirana sredstva u iznosu od 5 tisuća kuna.

Općina pod ovrhom, nisu imali za režije u vrtiću

Inače, općina Škabrnja je od početka 2016. ovršena u iznosu od 800 tisuća kuna te radi s puno poteškoća i problema. Općina nije u mogućnosti redovito plaćati vodu, struju, telefon, obveze prema dječjem vrtiću, kao i niz drugih.

U pomoć im je u prosincu prošle godine priskočila Zadarska županija. Tada im je odobrena pomoć u iznosu od 80 tisuća kuna kako bi se pokrio barem dio troškova, onih vrtićkih. Toliko o vrtićima koji se financiraju iz poreza koji plaćate.

Treći uzastopni mandat

Nediljku Bubnjaru ovo je inače treći uzastopni mandat na mjestu načelnika Škabrnje. Naime, ove godine nije došlo do ponavljanja izbora u ovoj općini, iako je Županijsko izborno povjerenstvo tražilo ponavljanje, i to zbog listića viška. Na spornom biračkom mjestu br. 01. u OŠ Vladimir Nazor, glasovala je osoba koja nije upisana u popis birača, zbog čega je u glasačkoj kutiji pronađen jedan glasački listić više, u odnosu na broj evidentiranih birača koji su pristupili glasanju. Glasalo je 902 birača, a u kutiji su pronađena 903 listića.

Međutim, Ustavni sud Republike Hrvatske usvojio je žalbu HDZ-ovog Bubnjara protiv rješenja Županijskog izbornog povjerenstva, prema kojemu su se izbori trebali ponoviti na jednom biračkom mjestu zbog tog listića viška.

Konačni rezultati ovogodišnjih izbora pokazuju da je od 1116 glasača, njih 574 svoj glas dalo Nediljku Bubnjaru i njegovoj zamjenici Kristini Erlić. Nevažećih listića bilo je 19.

Pokušali smo kontaktirati HDZ-ovog načelnika, ali Bubnjar se ne javlja ni na jedan od svoja dva mobitela, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...