Dr. Ivica Vlatković: “Kontinuirana posvećenost maslinama jedino može dati trajno pozitivne rezultate”

Zbog dugotrajnog razdoblja suše i ekstremno visokih temperatura koje su do prije nekoliko dana obilježile ljetni period, razgovarali smo s dr. Ivicom Vlatkovićem o stanju u maslinarstvu.

Podijelio je s nama svoja stručna mišljenja koja je usvojio kroz godine intenzivne predanosti svojem hobiju, maslinarstvu. 

– Ove godine je prosječan urod maslina u mojim maslinicima, ali da bih održao rod i osigurao uvjete za novi iduće godine potrebno je bilo redovito orošavanje preko krošnje svaki treći dan a veći dio kolovoza i svaki drugi dan. Pravilo je da od oplodnje maslina u drugoj polovici lipnja pa do po sredine kolovoza maslini treba redovito nadoknaditi gubitak vode pod uvjetom da nema kiše. Izraelski znanstvenici su dokazali da je maslini za 1 kg prirasta suhe tvari potrebno oko 450 litara vode.

Upitali smo dr. Ivicu Vlatkovića, da nam predoči što se događa s listovima masline u stresu dugotrajne suše. 

– Svodeći fiziološke procese na minimum s minimalnim protokom vode kutikula lista postaje ranjivija na UV zračenje. Oštećenje kutikule je posljedica većeg zagrijavanja površine lista a slabog hlađenja kao posljedica smanjene difuzije i perfuzije vode u listu masline. Takvi listovi su ranjivi i brže se istroše te su skloni raznim oboljenjima a posebno paunovom oku.

Nadalje, zanimalo nas je što se zbiva s plodovima maslina u stresu deficita vodom u uvjetima suše i jakog isušivanja. 

– Isušivanje plodova je posljedica ekstremnih suša i maslina spašavajući sebe žrtvuje svoje plodove. Opadanje plodova događa se dok koštica nije odrvenila. Onog momenta kad je koštica odrvenila plod ne opada ali stagnira u razvoju i može se potpuno isušiti. To je period otprilike za sve sorte od početka do sredine kolovoza. Nakon tog perioda opadanje plodova maslina je posljedica djelovanja insekata (moljac i mušica), vremenskih nepogoda (tuča, jaki vjetrovi). U plodovima maslina koje se isušuju rastu koncentracije fenolnih spojeva karakterističnih za maslinu i maslinovo ulje: to su sekoiridoidi oleuropein, demetiloleuropein, oleokantal, ligstrozid i nuzhemid a uz njih raste koncentracija hidroksicimetne kiseline, tokoferola i klorofila. Možemo zaključiti da maslina do kraja brani svoje plodove povišenim koncentracijama svojih nadmoćnih antioksidansa čekajući da se napune vodom.

Slijedom iznijetog razgovor smo nastavili vezano za berbu odnosno preradu koja uskoro slijedi i kakva će se, prema mišljenju dr. Vlatkovića, ulja dobiti.

– Analogno navedenom one masline koje su bile dugo izložene suši koncentriraju veće masene udjele antioksidansa a u preradi dati će pikantna ali izraženo dominantno gorka ulja. Ulja takvih plodova se neće potpuno riješiti gorčine niti nakon potapljanja u moru kod onih maslinara koji preferiraju maslinova ulja proizvedena na tradicionalan način tj. potpuno odgorčena. Tijekom mehaničke ekstrakcije ulja takvih plodova uslijed hidrolize oleuropeina, demetiloleuropeina i ligstrozida u reakciji kataliziranoj endogenom B-glukozidazom sintetiziraju se aglikoni 3,4_DHPEA-EDA, p-HPEA-EDA i 3,4-DHPEA- fenolni alkoholi. Nositelji te fenolne komponente klasificirane kao sekoiridoidi sadrže elenolnu kiselinu ili derivate elenolne kiseline u molekularnoj strukturi. Oni su ujedno i nositelji pikantnosti i gorčine maslinovog ulja. Budući da su u stresu deficita vodom isušenih plodova njihove koncentracije povišene to će se osjetiti dominantnom gorčinom u maslinovom ulju. Što je suša dulje trajala gorčina će biti neugodnija. U pravilu takvim plodovima u preradi se dodaje voda, jer se zbog „suhe“ paste teško provlače kroz centrifugu s posljedičnim malim randmanima. Jednako tako ako se maslinama ne nadoknadi voda u suši u pravilu izostaje rod do godine ili slabije rodi. Uz to zbog slabljenja lista sklona je oboljenjima kao što je – paunovo oko. Na kraju možemo konstatirati da maslina znade naplatiti svoju ,,žeđ” i „patnju” od svog maslinara, zaključio je dr. Vlatković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...