Dva dana, pedeset otočana s petnaest otoka; Zadarski otoci povezat će se brodom u sklopu akcije Pokreta otoka!

Pokret otoka, platforma za održivi i odgovoran razvoj hrvatskih otoka ima novu aktivnost. Naime, prošle godine brodom su se povezali otoci Šolta, Brač, Hvar i Vis, a ove godine otočani i otoci Zadarske županije dobit će sličan tretman. U priopćenju Pokreta otoka pročitajte sve detalje.


POKRET POKRETA #2
 
Prošle smo godine okupili 70tak otočana i prijatelja otoka i brodom “Polaris” povezali Šoltu, Brač, Hvar i Vis te poslali poruku u svijet “Čujete li svoje otoke?”. Nakon niza kulturno umjetničkih programa tijekom plovidbe i na otocima, otočnog umrežavanja i razmjene iskustava i ideja, putovanje smo završili na splitskoj rivi gdje smo pozvali svih da ne zaborave otoke zimi, da postanemo svjesni njihove važnosti i potreba otočana kroz cijelu godinu. Nismo tada ni slutili dokle će se sve čuti naš glas i koliko će nas zajednička borba oko budućnosti otoka ujediniti i osnažiti. Iza nas je intezivno razdoblje, još jedna turistička sezona i puno puno volonterskih sati te je pravo vrijeme da se ponovno okupimo i zajedno isplovimo na još jedno putovanje.
Pokret otoka – mreža za održivi i odgovoran razvoj hrvatskih otoka, najavljuje događaj pod nazivom Pokret Pokreta #2 kojim ćemo, kroz brodsko putovanje preko tri Zadarska otoka, 07. i 08. listopada povezati 50tak otočana sa 15 i više različitih otoka. Pokret Pokreta na dvodnevnom će putujućem otočnom susretu, od Zadra preko Ugljana, Iža i Dugog otoka, okupiti sudionike koji će kroz vođeno druženje i djelovanje progovoriti o otoku, otočanima i njihovoj budućnosti.
Isplovljavamo drvenim jedrenjakom “MY Mihovil” u subotu ujutro, 7. kolovoza iz Zadra, prema Ugljanu gdje nas u Preko dočekuju naši članovi iz Pučkog otvorenog učilišta Dom na žalu gdje ćemo lokalnom stanovništvu prirediti nesvakidašnji događaj pod nazivom “Bodulska ćakula”. Naime, na brodu ćemo okupiti brojne otočane koji još uvijek njeguju govore na raznim otočkim dijalektima te predvođeni svima nam dragim pjesnikom s Visa – Pepe Kalafotom, jutarnju kafu začiniti pjesmama i otočnom ćakulom. Znatiželjni smo čuti hoće li se otočani razumjeti na svojim jezicima. Nakon Ugljana svoj put nastavljamo prema Ižu gdje ćemo ukrcati još nekoliko članova posade te nastaviti prema Salima na Dugom otoku. Na Salima će nas domaćini dočekati svojim autohtonim zvukom tovareće mužike, slijedi druga bodulska ćakula obogaćena još jednim dijalektom i umrežavanje otočana kroz druženje, pjesmu, ples i razno razne aktivnosti.
Povratak u Zadar očekujemo u popodnevnim nedjeljnjim satima gdje ovo otočko putovanje završavamo performansom na zadarskom pozdravu suncu. Tema ovogodišnjem putovanja je zvuk, a poruka koju šaljemo ovog puta svim otočanima i onima koji otok konzumiraju na bilo koji način, vole ga, čuvaju ili samo zarađuju na njemu  – Čujemo li se? Sad kad su nas čuli van otoka, sve do državnih institucija, pa i van granica Hrvatske, krajnje je vrijeme da se još bolje i jače čujemo međusobno. Za zajednički uspjeh i dobrobit svih naših otoka neophodno je da naša zajednička druženja, umrežavanja i svakodnevne aktivnosti temeljimo na međusobnom razumijevanju, poštovanju i iskrenosti. Smatramo da jedino ujedninjeni oko zajedničkih, viših ciljeva možemo napraviti promjenu.
Pozivamo zainteresirane otočane i ljubitelje otoka da nam se pridruže na novoj pokretačkoj avanturi. Broj putnika na brodu je ograničen, prijave primamo putem LINKA do ponedjeljka 2. listopada, a kotizacija iznosi 200 kn za članove Pokreta i 300 kn za njegove prijatelje. Kao naši putnici prednost imaju članovi i volonteri Pokreta otoka kao i svi dobri ljudi koji su na bilo koji način u posljednjih godinu dana doprinijeli razvoju Pokreta i ostvarenju njegovih ciljeva. Sve koji nam se žele pridružiti i doprinijeti ovom događaju pozivamo da budu na zadarskim orguljama u nedjelju 8. listopada u 16.30.

ORGANIZATOR | umjetnička organizacija Kazalište BESA

PARTNERI | Savez udruga Clubture network, Pokret Otoka / Island Movement | Udruga SOL | PUO Dom na Žalu | Tovareća Mužika | SEA Silba Environment Art

DONATORI | Ministarstvo kulture Republike Hrvatske | Zaklada Kultura nova | Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva | Grad Zagreb

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...