Europski revizorski sud provodi istragu o tome zašto je Internet u Hrvatskoj spor i skup

Monopolski položaj Hrvatskog Telekoma na domaćem tržištu i utjecaj HT-a na poraznu činjenicu da Hrvatska ima spor i skup internet, zaintrigirao je, makar na zaobilazan način, i institucije Europske unije. Europski revizorski sud, naime, o čijim se ovlastima pa i samom postojanju u Hrvatskoj vrlo malo zna, ispitat će dokle se u našoj zemlji stiglo u izgradnji mreže za brzi širokopojasni internet, piše Lupiga.

„Postoje osjetne razlike među državama članicama kao i između urbanih i ruralnih područja, kako u pogledu pokrivenosti fiksnim širokopojasnim mrežama tako i u pogledu pretplata. Revizori će ispitati jesu li države članice izradile i provele odgovarajuće strategije za postizanje ciljeva u vezi sa širokopojasnim mrežama koje je postavila Europska komisija i koliko je vjerojatno da će te ciljeve i postići“, navodi se u odluci Suda koja je objavljena sredinom kolovoza. Najavljeno je da će Sud s rezultatima istrage javnost upoznati na proljeće iduće godine.

Vrijedi primijetiti kako se i u ovom slučaju primjenjuje prvo pravilo revizije, ono da se krije kada će, koga i na koji način revizori „posjetiti“ ili obraditi. Prema informacijama koje smo prikupili, među državnim institucijama u Hrvatskoj koje bi, zbog uloge koje imaju u državnoj i javnoj administraciji, trebale biti obuhvaćene istragom Europskog revizorskog suda, dokle je Hrvatska stigla u razvoju širokopojasnog interneta, ne znaju ništa o najavljenoj istrazi, ni o tome kako taj Sud radi. Ovo bi, prema svemu sudeći, trebala biti prva istraga tog suda u Hrvatskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...