General Gotovina na sljedećim izborima neće podržati Kolindu nego… Milanovića?

Malo je na javnoj sceni u Hrvata ikona koje bez previše riječi mogu ujediniti zavađenu ljevicu i desnicu. Jedan od takvih nedvojbeno je general Ante Gotovina, čovjek pred čijom će se žrtvom za domovinu beskompromisno pokloniti svaki stanovnik ove zemlje. Kolika je moć i utjecaj generala Gotovine vrlo dobro znaju političke elite pa tako nema onoga političara koji se u nekoj od kampanja nije pokušao očešati o generala, piše Dnevno.

U društvu s Gotovinom svojedobno se naslikavao bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a fotografija u društvu s generalom aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović bila je presudna za pobjedu u tijesnoj bici s Ivom Josipovićem. No, koliko god generala pokušavali skrenuti ”udesno”, on u svojim rijetkim javnim nastupima Hrvatsku uspoređuje s pticom koja mora imati dva podjednako jaka krila- i ono lijevo i ono desno. Tu lekciju dobro je ovladao bivši premijer Zoran Milanović o kojem mediji i kuloari sve glasnije bruje, jer premda mu konzultantski biznis cvjeta, politika je bolest od koje boluje pa se stoga kani okušati u utrci za predsjednika.

U niskom startu za utrku

Što god o Milanoviću mislili, jedno je sigurno on je politiku solidno izučio. U skladu s time vrlo dobro zna da je utrka za predsjednika bitka u kojoj mora ujediniti desno i lijevo krilo, misli li pobijediti aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Obavio je u posljednjih nekoliko mjeseci Zoki, kako ga simpatizeri u Partiji nazivaju, niz sastanaka s uglednim socijaldemokratima i intelektualcima s te fronte, koji bi trebali biti jamstvo njegova ponovnog osnaživanja na ljevici, što pored rasula u SDP-u i ne bi trebao biti pretjeran problem.

Pripreme za osnaživanje na desnici Milanović je odigrao još prošloga ljeta kada se sastao s Josipom Klemmom i ostalim predstavnicima braniteljskih udruga. No, jasno da taj susret kojega se mnogi više niti ne sjećaju nije dovoljan za bilo kakav ozbiljan politički iskorak. Ključna karika koju Zoki pokušava pridobiti jest potpora generala Gotovine, koji bi u tome slučaju morao okrenuti leđa predsjednici Grabar-Kitarović, koju je, doduše, diskretno podupirao na prošlim izborima. Dobro upućeni svjedoče kako su Milanović i general Gotovina u zaista odličnim odnosima, a karika koja ih povezuje jest bivši ministar obrane Ante Kotromanović koji je pak odličan prijatelj s generalovim najboljim prijateljem Željkom Dilberom.

Svojedobno, dok su se branitelji prosvjednici iz Savske postrojavali pred Milanovićevim stanom u znak protesta, ovaj je s generalom uživao u tunolovu, jednako tako Gotovina i Milanović nerijetko se susreću i po zagrebačkim restoranima, a zajedno su viđani i u neformalnim druženjima kao što je, primjerice, gledanje nogometnih utakmica reprezentacije.

Susret generala

Jasno je da u hrvatskoj politici ništa nije odveć neformalno pa tako osim generala Gotovine, u posljednje vrijeme Zokiju društvo radi i general Čermak koji kako se spekulira namjerava proširiti svoje poslovno carstvo kupnjom INA-e. Tim povodom susreli su se prije nekoliko mjeseci dva generala Čermak i Gotovina, Milanović i moćnik iz Zagrebačke banke Milivoj Goldstein. Premda se javnosti pokušalo proturiti da se radi o prijateljskom druženju ubrzo nakon njega oglašava se čelnik MOL-a Zsolt Hernandi govoreći da se MOL želi riješiti dionica INA-e. Zanimljiv je inače ovo krug prijatelja jer Milanovićev prijatelj Kotromanović stari je Čermakov prijatelj, uostalom, kod njega je i našao posao po odlasku iz politike.

Slučajno ili ne, konzultantska firma koju je Milanović nedavno osnovao registrirana je u poslovnom centru gdje i tvrtka Gotovinina odvjetnika Luke Mišetića. Poveznica između generala Gotovine i bivšeg premijera Milanovića uistinu je puno, no pitanje je hoće li one biti presudne te hoće li ga inače nepristrani general podržati u bitci za predsjednika.

”Njega bi beskonačno veselilo da porazi Kolindu osobno”, rekao je jednom prigodom analitičar Žarko Puhovski o Milanovićevom poduhvatu i možda baš u toj tvrdnji leži njegova namjera da postane predsjednikom, a kolike su šanse da sve to realizira pokazat  će neizvjesno vrijeme koje je pred nama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...