Glasovac: “Naš obrazovni sustav ne priprema djecu za 21. stoljeće i izazove koje ono nosi”

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac tijekom konferencije za novinare koja je danas održana u središnjici stranke govorila je o odgođenoj kurikularnoj reformi te o odluci da premijer Plenković bude na čelu Povjerenstva za reformu obrazovanja, piše N1.

“Ispričala bih se kao dio aparata koji upravlja državom, iako se ne osjećam direktno odgovornom, što će djeca i ove godine ići u staru školu, što će učiniti po starom programu, što će nositi teške torbe, a njihovi roditelji kupovati skupe udžbenike. Dvije godine stojimo na mjestu. Naš obrazovni sustav ne odgovara potrebama, niti ne priprema djecu za 21. stoljeće i izazove koje ono nosi. Ministrica Divjak obećava, ja sam sretna, ali skeptična i oprezna, jer nas dvije godine uvjeravaju u promjene kojih – nema.

Tim koji treba završiti posao – ekspertna radna skupina ne postoji, imenovana je na protuzakonit način i nitko ne čini ništa. Premijera više brine što je u javnost izašao način imenovanja, nego da se tako radi. Da bi naša djeca išla u novu školu treba promijeniti zakon a za to treba najmanje 6 mjeseci. Takav zakon u obliku nacrta nije ponuđen. Ovo bi trebalo već vidjeti na proračunu, jedini koji mogu provesti reformu su učitelji i nastavnici. Uz želju da povjerujem, bojim se da se procesi nisu počeli realizirati”, rekla je Sabina Glasovac koja je prokomentirala i odluku da na čelu Povjerenstva za provedbu kurikularne reforme bude premijer Plenković.

“Ono što jedino vidimo su promjene na čelu Povjerenstva. Poruka je iznimno loša. Cijela strategija i reforma su se trebale voditi na transparentan način i da ih vodi struka. Jasna je poruka – uzmimo iz ruku struke i stavimo reformu u ralje politike. Je li to ono što treba našoj djeci i roditeljima?

No, ovo ne čudi, promjene su se događale samo u foteljema, jedino čime se Vlada bavi su stolice. Želim pitati premijera i Divjak zbog čega u Ministarstvu znanosti i obrazovanja hrvatski građani plaćaju još desetero državnih dužnosnika. Danas uz 6 pomoćnika imamo 4 državna tajnika i ministricu. To je 11. Koliko je to proračunskih novaca, koliko građani skupa plaćaju ovu opstrukciju i zašto plaćamo te ljude kad nisu u stanju napraviti iskorak ka kvalitetnom obrazovanju. Zašto plaćamo te ljude? Zašto su stolice jedino bitno Vladi u obrazovanju?”, pita se Glasovac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...