Glasovac Plenkoviću: “Cveta cveće samo u Vaše preduzeće”

Hrvatski  sabor danas, nakon dvomjesečne stanke, aktualnim prijepodnevom počinje novu, petu sjednicu i redovno jesensko zasjedanje.

Zastupnica Sabina Glasovac upitala je premijera o troškovima koje imaju u ministarstvu obrazovanja. Rekla je kako se svaka vlada trudi smanjiti broj dužnosnika na manju mjeru, ali kako je ministarstvo obrazovanja pod lupom javnosti jer se stječe dojam kako se tamo ne radi, ali kako je ipak to ministarstvo rekorder po broju pomoćnika i državnih tajnika, za koje kaže da ih ukupno ima 10. Upitala je premijera što oni točno rade, piše Index.hr.

Brojni pomoćnici i tajnici

“Je li Vam poznata činjenica da je Ministarstvo obrazovanja rekorder u Hrvatskoj vladi po broju pomoćnika i državnih tajnika? Znate li da u tom ministarstvu postoji čak deset državnih tajnika i pomoćnika ministra? Što oni točno rade? Koliko hrvatski građani mjesečno plaćaju te ljude i koliko će ih još plaćati godinu dana nakon što napuste svoje dužnosti?”, pitala je Glasovac premijera Plenkovića.

“Ministarstvo obrazovanja ima četiri državna tajnika i pet pomoćnika ministara. Svatko od njih ima jasno i precizno definirane zadaće. Ako znate da postoje tri velika područja koja su oduvijek dio tog sustava – osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, visoko obrazovanje i znanost, i kada tome pridodamo ambiciju ministrice Divjak koja je htjela angažirati donedavnog ravnatelja Instituta Ruđer Bošković koji je spretan u povlačenju europskih sredstava, onda je tu odgovor zbog čega imamo četiri državna tajnika. Pomoćnici pokrivaju svoje dužnosti”, odgovorio je Plenković i dodao kako su plaće javne i poznate.

Mjesečna izdvajanja 300 tisuća kuna

Zastupnica Sabina Glasovac je poručila premijeru kako državni dužnosnici u Ministarstvu znanosti obrazovanja građane koštaju 300.000 kuna mjesečno. “Zamislite koliko je računala za škole, papira za printanje koje učitelji moraju nositi doma, koliko je to sitnih radova na školama gdje prokišnjava”, kazala je Glasovac.

“U ministarstvu se moraju pomiriti dvije zaraćene strane, a njihove spletke i dvorski sustav plaćaju hrvatski građani”, dodala je Glasovac. “Imamo situaciju da napreduju HDZ-ovi donatori, u agenciji za poljoprivredu gomilamo zaposlene. Očito unapređujete simpatizere i donatore”, poručila je i dodala kako zapošljavanje ne cvjeta u Hrvatskoj.

“U Hrvatskoj, nažalost, ne cvjeta zapošljavanje, građani su očajni, mladi odlaze. Očito, cveta cveće samo u Vaše preduzeće”, poručila je Glasovac na kraju premijeru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...