Google otkrio opasni virus skriven u hrpi aplikacija za Android

Riječ je o malwareu ExpensiveWall koji se na uređaje s Androidom ‘useljavao’ na leđima aplikacija prisutnih u Google Play Storeu…

Tih pedesetak aplikacija preuzelo je oko šest milijuna korisnika prije nego što ih je Google uklonio iz dućana. Svi appovi su, naravno, bili besplatni za download kako bi privukli što veći broj žrtava.

O čemu se radi?
Sigurnosna kompanija Check Point prepoznala je novu varijantu malwareaza Androide koja šalje lažne premijske SMS poruke te naplaćuje lažne usluge bez znanja korisnika. Ime nove sorte malwarea je ExpensiveWall – izvedenica imena jedne od trojanskih aplikacija pod imenom Lovely Wallpaper. ExpensiveWall je najnovija varijanta malwarea koji je Google Playem haračio početkom ove godine.

Ova obitelj malwarea do danas je downloadana između 5,9 i 21,1 milijun puta. Značajka koja ExpensiveWall čini opasnijim od ostalih obitelji malwarea je to što je on ‘pakiran’. Riječ je o kamuflažnoj tehnici koju tvorci malwarea koriste kako bi enkriptirali zlokobni kod što elegantno zaobilazi zaštitne filtre Google Playa, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...