Građani: “Otpad od poplava se ne odvozi, strah nas je zaraza”; Čistoća: “Radimo punom parom”

Prizemlja i podrumi građana, poslovnih subjekata, udruga i drugih na brojnim mjestima u Zadru u potpunosti su uništeni u poplavi koja je pogodila naš grad i okolicu u ponedjeljak. Danas je petak, a brojni građani i dalje ispumpavaju vodu iz svojih životnih prostora, dok drugi traže načine da se riješe namještaja, bijele tehnike i drugih stvari uništenih u poplavi. Zadarska komunalna tvrtka Čistoća ponudila je građanima kontakt broj svojega dežurnoga telefona za odvoz glomaznog otpada kako bi se isti pravilno uklonio da se minimalizira rizik od epidemije zaraznih bolesti koje u velikom broju slučajeva prate kataklizmične situacije poput velikih poplava.

Pa ipak, građani nam se žale kako nije sve onako kako izgleda na papiru. Otpad se, prema njihovim riječima, ne odvozi željenom brzinom.

– Gledajte, nas je strah. Izbacili smo sve iz kuće vani prema napucima za sprječavanje epidemije i sada to stoji danima. Smeće su već počele raznositi mačke, a ne radi se o bezopasnom otpadu. To je namještaj natopljen vodom i fekalijama koji se sada suši na suncu, a čeka nas još jedna kiša, kazala nam je čitateljica sa Sinjoretova, napomenuvši nam da ima pouzdane informacije da Bokanjac pati od sličnih problema.

– Zvala sam svih u Čistoći, ali ne mogu napraviti ništa da ih požurim nego samo čekati red na napravljenoj listi. Zanima me zar nisu mogli zamoliti pomoć drugih gradova i općina da im oni posude kamione za odvoz otpada, kao što je posuđena brojna druga oprema za borbu protiv ove poplave. Koliko će se to smeće morati još raspadati na suncu, pita se naša čitateljica.

Zubčić: “Radimo punom parom!”

Pozivom zadarskom komunalcu Čistoća prespojeni smo na Peru Zubčića, nezavisnog stručnjaka za tu tvrtku. On nam objašnjava kako djelatnici Čistoće neumorno rade na sanaciji svih problema nastalih poplavama, ali da im izvanjska pomoć, kaže nam, ne treba.

– Radimo punom parom, u dvije smjene s pet vozila. Povećan je intenzitet rada, napravljene su prijemne liste i kako dolazimo na adresu uklanjamo otpad u pravilu onima koji su nas zvali, ali i susjedima kada se već nađemo na toj lokaciji. Uvijek nas dočeka više posla od planiranog jer ako je jedna kuća poplavila, često se ispostavi da se cijela ulica našla pod vodom. Imamo puno posla, bit će ga i dalje, ali iako su se neke kolege ponudile pomoći, vjerujemo da ćemo sve stići obaviti u razumnom roku, kaže nam Zubčić.

Na tvrdnje kako ih danima nema na terenu Pere Zubčić nam kaže da takvo što ne bi trebalo biti moguće.

– Mi uvijek izlazimo na teren dogovorno s ljudima tako da ih zamolimo da izvuku otpad dan prije nego dođemo da on ne bi stajao vani više nego je potrebno. Ali situacija je takva kakva je, ne ide uvijek sve po planu, lista ljudi koji su nas kontaktirali raste i rasti će budući da računamo da neki nisu ni vidjeli koliku štetu imaju jer ili nisu mogli, kao na primjer stariji ljudi, ili ih nije bilo kući kada su poplave krenule, objasnio nam je Pere Zubčić iz Čistoće d.o.o.

Romi nude prijevoz otpada, treba li im vjerovati?

Čitateljica koja nas je kontaktirala kazala nam je i kako romski poduzetnici, oni koje često gledamo da skupljaju staro željezo i drugi otpad ulicama grada, nakon ovih poplava nude i plaćeni odvoz smeća nastalog nakon obilnih kiša. Čitateljica tvrdi da za svoje usluge traže 300 do 400 kuna, no da se nije odlučila pozvati njihovu pomoć jer nije sigurna da će taj otpad završiti na propisanom mjestu. Naime, radi se o potencijalno zaraznom otpadu (budući da su stvari bile potopljene fekalijama) za koji ne bi bilo dobro da završi u šumi, ili u moru. Pere Zubčić iz Čistoće daje sljedeću preporuku.

– Ne bih htio komentirati njihov odvoz otpada, nisam siguran gdje oni njega odlažu. Preporuka građanima je da je ipak bolje da pričekaju Čistoću, ili ako već nisu da nam se jave na broj 023/234-812 da glomazni otpad odvezemo, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...