Hrvatska i Litva jedine bez zaraženih jaja, ali strahuje se od proizvoda u kojima su korištena

Jaja zaražena insekticidom fipronilom otkrivena su u 26 od 28 zemalja članica EU-a, u svima osim u Hrvatskoj i Litvi, a ukupno je pogođeno 45 zemalja u svijetu, rečeno je u Tallinnu, gdje se održava neformalni sastanak ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a, piše HRT.

Povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis izjavio je u Tallinnu na konferenciji za novinare da je zbog “ilegalne uporabe” fipronila, stotine proizvođača pogođeno u 26 zemalja članica EU-a a ukupno u 45 zemalja u svijetu.

Glasnogovornik Komisije u Bruxellesu je precizirao da su dvije članice u kojima nisu pronađena zaražena jaja Hrvatska i Litva.

Povjerenik Andriukaitis je rekao da Komisija poduzima napore kako bi dobila cjelovitu sliku cijeloga slučaja, istaknuvši da je stotine proizvođača blokirano a milijuni jaja uništeni. Najavio je da će Europska komisija poslati svoje ekipe u četiri najpogođenije zemlje – Nizozemsku, Njemačku, Belgiju i Francusku – te da Komisija 26. rujna organizira konferenciju na kojoj će se razgovarati o ovom skandalu.

Naglasio je kako se neće tolerirati kriminalne aktivnosti koje dovode u pitanje ugled i integritet cjelokupnog lanca proizvodnje hrane, koji je, kako je rekao, jedan od ekonomskih stupova Unije.

Unatoč tome što su milijuni jaja povučeni iz trgovina diljem EU-a, strahuje se da je puno zaraženih jaja već ušlo prehrambeni lanac kroz kekse, kolače i salate.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...