I vi možete “prevariti” tijelo i povećati razinu dopamina, hormona sreće

Dopamin je neurotransmiter koji naš mozak ispušta kako bi potaknuo brojne tjelesne frunkcije, no većina nas poznaje ga kao jedan od hormona sreće, piše Metro.

Između ostalog, dopamin kontrolira centar za užitak i poboljšava kognitivne funkcije (pažnju, pamćenje, procjenu, rješavanje problema…).

S obzirom na to da je izrazito važan kako bismo se osjećali sretno, premala količina dopamina dovodi do različitih zdravstvenih poremećaja poput depresije, žalosti i negativnosti. No postoji nekoliko prirodnih načina na koje možete potaknuti proizvodnju ovog hormona:

1. Izbjegavanje ovisnosti

Alkohol, pušenje, droge, kockanje, pa čak i šoping, sve to pruža nam samo kratkotrajan osjećaj ushita, no ništa od toga nije trajno rješenje, već nas samo uvlači u začarni krug koji je opasan i za naše emocionalno zdravlje i financijsko stanje. Umjesto takvih izvora sreće, trebali bismo potražiti trajnija i zdravija rješenja kako se osjećati bolje.

2. Vježbanje

Svaka vrsta pojačanog fizičkog kretanja dovodi do povećanog lučenja dopamina, serotonina i endorfina što je razlog zašto se nakon vježbanja obično osjećamo dobro. Uz redovito vježbanje, češće ćemo se osjećati bolje.

3. Glazba

Zabilježeno je da čak i kratkotrajno slušanje glazbe u velikoj mjeri povećava lučenje dopamina. Glazba je najbrži, najpristupačniji i najjeftiniji način koji nam omogćuje da se počnemo osjećati bolje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...