Izbornik srpske košarkaške reprezentacije Aleksandar Đorđević u Zadar dolazi po nove pobjede

Izbornik srpske košarkaške reprezentacije Aleksandar Đorđević jedna je od najvećih zvijezda ovogodišnjeg Eurobasketa. Srbija je na turniru dominirala sjajnom igrom i osvojila srebro, iako je na natjecanje doputovala oslabljena za čak sedam standardnih igrača…

Upravo u Đorđeviću i njegovu pristupu mnogi vide uzrok tog neočekivanog uspjeha, ali za karizmatičnog trenera nema odmora. Već ovaj tjedan vodit će Bayern München na Zadar Basketball Tournamentu koji se održava od 21. do 24. rujna u ŠC Višnjik.

Đorđević je tijekom igračke karijere nastupao za brojne europske ekipe, među kojima su Barcelona i Real Madrid, a okušao se i u NBA momčadi Portland Trail Blazers. Đorđević je od 2013. na čelu srpske košarkaške reprezentacije, a od tada je osvojio svjetsko, europsko i olimpijsko srebro. Od 2016. Đorđević vodi i moćni njemački Bayern München, a čvrsta i organizirana momčad pod njegovim vodstvom najavljuje pohod na četvrtu titulu nacionalnog prvaka. Prva stanica na kojoj će Bayern pokazati što može upravo je najjači europski pripremni turnir u Zadru.

“Zadovoljstvo mi je vratiti se u grad košarke, u kojeg sam često dolazio kao igrač, posebno na ovako jak i kvalitetan turnir. Bit će to pravo zagrijavanje za sezonu, a nastojat ću se nauživati i zadarskog sunca prije nego stignu hladne minhenske zime”, rekao je prvi čovjek Bayernove struke.

Zadar Basketball Tournament okupit će ponajbolje europske košarkaške trenere. Fenerbahče Dogus predvodi Željko Obradović, najtrofejniji europski trener u povijesti koji je svoju momčad čak devet puta doveo do naslova prvaka Eurolige. Ruski doprvak Himki pod vodstvom je Georgiosa Bartzokasa, grčkog stratega koji je 2013. osvojio Euroligu i proglašen najboljim europskim trenerom.

“Ovo je vrlo važan turnir za nas. Prilika je to da provjerimo našu razinu i pokažemo napredak iz utakmice u utakmice. Protivnici s kojima se susrećemo u Zadru dolaze nam u idealnom trenutku, jer njihova kvaliteta je ono što nam treba za pravu provjeru”, izjavio je Bartzokas.

Njegov sunarodnjak i Obradovićev učenik Dimitrios Itoudis sa svojom CSKA Moskvom osvojio je Euroligu 2106. godine, a zanimljivo je da je trenersku karijeru započeo 1990. trenirajući juniore KK Zagreba.

Na klupi njemačkog prvaka Brose Bamberga je Andrea Trinchieri, talijanski strateg s više od 20 godina iskustva koji je sa svojim klubovima osvojio talijanski, ruski i njemački kup. Svojevremeno je spominjan kao kandidat za izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije.

“Zadar Basketball Tournament je sigurno najbolji predsezonski turnir u cijeloj Europi, još se k tome održava u tako predivnom gradu kakav je Zadar. Što bi čovjek više poželio”, rekao je strateg njemačkog euroligaša, čija je majka Hrvatica i koji jako dobro zna gdje dolazi.

Domaće snage predstavlja Aramis Naglić na klupi KK Zadar, član legendarne srebrene generacije iz Barcelone 1992. koji sa svojom mladom ekipom najavljuje ambiciozne planove.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...