Izdane upute za sprječavanje epidemije nakon poplava; Ove mjere obavezni ste poduzeti!

U provedbi mjera u slučaju epidemije ili elementarnih nesreća (poplave) čl. 57  Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN br.79/07,113/08 i 43/09), Zavod za javno zdravtsvo Zadar, Služba za epidemiologiju,  objavljuje slijedeće upute za postupanje: 

Kako bi se spriječila epidemija zaraznih bolesti na poplavljenim područjima nakon što se voda povuče potrebno je poduzeti slijedeće mjere:

 • Potrebno je provesti temeljito čišćenje stambenih poplavljenih prostorija, nakon povlačenja vode. Mehanički očistiti zidove i podove, ukloniti mulj i zemlju.
 • Za vrijeme čišćenja obavezno koristiti zaštitna sredstva – rukavice,vodonepropusnu obuću i slično.
 • U slučaju ozljede javiti se svom liječniku radi cijepljenja protiv tetanusa i potrebne primjene antibiotika.
 • Pregledati hladnjake , ostave , ormare. Sva hrana što je bila u kontaktu s vodom mora se baciti. Ako hladnjak ili zamrzivač nije bio u funkciji sve što je bilo unutra mora se baciti.
 • Otvoriti sva vrata i prozore da se prostor što više izrači.
 • Odmaknuti sav namještaj i osloboditi kutove prostorije , namještaj koji se može odignuti , odignuti od poda.
 • Odjeću , posteljinu , tekstil dobro oprati i osušiti . Pospremiti na suho mjesto.
 • Sav namještaj iznijeti izvan kuće , izložiti na sunce.
 • Tapecirani namještaj , tepihe, madrace, ako se ne mogu temeljito osušiti bolje baciti nego riskirati pojavu bolesti.
 • Pojačati mjere osobne higijene , češćim pranjem ruku sapunom uz korištenje tekuće vode iz javnog vodoopskrbnog sustava ili prokuhane vode uz korištenje dezinfekcijskih sredstva dostupnih u ljekarni
 • Unutarnje zidove nakon povlačenja vode premazati algicidima.
 • Po mogućnosti očistiti septičke jame radi sprječavanja izljevanja, a ako je došlo do izljevanja provesti sanaciju tla klornim vapnom
 • Uklanjanje uginulih životinja u dogovoru s ovlaštenim veterinarskim inspekcijskim službama.

PRIPREMA PROSTORA ZA DEZINFEKCIJU

 1. Surađivati s izvođačima mjera (pogledati dodatak)
 2. Kuhinjske elemente i ostali namještaj isprazniti (od posuđa i namirnica), odmaknuti od zida, prekriti namirnice i posuđe, posude za prehranu kućnih ljubimaca kao i njihova boravišta (krletka, akvarij, košara).
 3. Hladnjak i štednjak isključiti iz izvora struje i odmaknuti od zida
 4. Obaviti sve kuhinjske poslove (kuhanje, pranje posuđa) da se ne ometaju djelatnici prilikom izvođenja dezinfekcije.
 5. Djeca, starije i bolesne osobe, astmatičari, alergične osobe, bolesni od epilepsije te kućni ljubimci moraju napustiti prostor najmanje 1h sat tijekom i nakon izvođenja mjera.
 6. Preporuča se da površine u kuhinji i radne površine budu čiste od masnoće, ostataka hrane ili prašine (usisavanje i čišćenje prije dezinsekcije)
 7. Izprazniti kante za otpatke
 8. Pokriti elektronske uređaje (računala), izvršiti svakodnevno čišćenje (metenje, usisavanje, brisanje vlažnom krpom) i to prije postupka dezinfekcije.
 9. Dezinfekcija se vrši preparatom na bazi klora koji može izbijeliti tkaninu i korozivno djelovati na metale , stoga takve predmete maknuti ili prekriti.

 

DODATAK:

Popis DDD tvrtki koje  sudjeluju u provođenju mjera dezinfekcije poplavljenih javnih objekata – prioritetne skupine, (vrtići, škole, bolnice, domovi za stare i nemoćne, zdravstvene ustanove) i objekata fizičkih osoba.

Za područje Grada Zadra:

 1. Dezinsekcija d.o.o. Rijeka: kontakt osoba: Tihomir Grgat 098 474 092

Za ostalo područje Županije:

 1. Ciklon d.o.o., kontakt osoba: Jasminka Plenković 098 264 572
 2. Dezinsekcija Puntamika j.d.o.o., kontak osoba: Danijela Goleš 099 238 32 28
 3. Pecto d.o.o.,  kontakt osoba: Ante Žilić 099 495 21 92

Prije stavljanja na korištenje javnih objekata u funkciju preporuča se zatražiti od stručnih službi  Zavoda za javno zdravstvo Zadar (služba za zdravstvenu ekologiju) napraviti kontrolu kvalitete zraka u istim prostorima. Kontakt broj: 300-856; 300-857.

U slučaju potrebnih dodatnih informacija molimo vas kontaktirati Službu za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar na broj mobitela: 098 332 765.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...