Jadrolinija u prvih šest mjeseci prevezla više putnika i vozila; Zadar-Preko profitabilna linija

U prvih šest mjeseci ove godine na brodovima najvećeg domaćeg putničkog brodara Jadrolinije prevezena su 4,2 milijuna putnika i više od milijun vozila, podaci su iz polugodišnjeg izvješća o poslovanju riječkog putničkog brodara.

To je 10,6 posto više putnika i 12 posto više vozila u odnosu na isto razdoblje lani. Istodobno, ukupni prihodi Jadrolinije povećani su za 10,2 posto, na gotovo 363 milijuna kuna.

Najznačajniji rast prihoda, od 42,5 posto, ostvaren je na međunarodnim linijama, navodi Uprava u financijskom izvješću. Rastu prihoda na međunarodnim linijama najviše je doprinijelo povećanje prometa na liniji Split – Ancona te uvođenje nove linije Bar – Bari.

U nacionalnoj plovidbi rast prihoda je ostvaren ranijim kretanjem sezonske brzobrodske linije Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split te povećanjem prihoda na linijama Split – Supetar, Valbiska – Merag, Prizna – Žigljen i Zadar – Preko, na kojima porast prihoda prati porast fizičkih pokazatelja.

Ukupni rashodi povećani su u odnosu na prethodnu godinu za 6,4 posto, na 376,7 milijuna kuna, najvećim dijelom kao posljedica rasta prosječne cijenegoriva utrošenog u prvih šest mjeseci. Iz Jadrolinije navode da je cijena goriva povećana za 27 posto, a da je utrošeno 3 posto više goriva. Rashodi su veći su zbog porasta negativnih tečajnih razlika za 2 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu, dok su troškovi kamata, radi smanjenja glavnice kredita, manji za 1,7 milijuna kuna.

Ukupni gubitak Jadrolinije od siječnja do lipnja je 13,7 milijuna kuna što je, navode iz te tvrtke, bolji rezultat za gotovo 11 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani.

Potraživanja Jadrolinije na kraju lipnja bila su su 4,4 posto niža u odnosu na prethodnu godinu, a ukupne obveze smanjene su za 18,7 posto, najviše zbog uredne otplate obveza prema bankama i drugim financijskim institucijama.

Iz Jadrolinije ističu da smanjenje zaduženosti otvara veliki potencijal za novi investicijski ciklus, da je likvidnost zadovoljavajuća, a da su se obveze podmirivale u rokovima, isključivo iz redovnog poslovanja.

U izvješću se navodi i da je Jadrolinija u listopadu 2012. godine izdala obveznicu od 11 milijuna eura, s petogodišnjim dospijećem. Obveznica dospijeva na naplatu 24. listopada 2017., a pokriće za isplatu dospjele obveze osigurano je iz vlastite likvidnosti. U Jadroliniji ocjenjuju da podmirenje dospjele obveze neće imati značajnijeg utjecaja na likvidnost društva koje, kažu, ostaje zadovoljavajuća.

Jadrolinija zapošljava 1.736 djelatnika, od kojih 1.235 pomoraca, 275 radnika u agencijama, 199 radnika u podršci i 27 u servisima. Skupština Jadrolinije u lipnju odlučila je da se dobit nakon oporezivanja za 2016. od 23,8 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit. Od sredine rujna Jadrolinija ima novu tročlanu Upravu na čelu s predsjednikom Davidom Soptom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...