Jeste li stvarno gladni ili vas emocije tjeraju da jedete? Evo kako to možete jednostavno provjeriti!

Trebalo bi biti jednostavno znati jeste li gladni, zar ne? Međutim, to često nije slučaj – toliko se toga može „prošvercati“ pod osjećaj gladi i natjerati vas da posegnete za grickalicama prije nego što shvatite da vam još jedan obrok zapravo i ne treba. Mnogi ljudi zamijene želju za hranom s osjećajem gladi, navodi dr. Michelle May, osnivačica programa Am I Hungry? i autorica knjige Eat What You Love, Love What You Eat, dodajući kako hranu često povezujemo s emocijama, kako bismo se zabavili, utješili ili smirili.

Ako jedete kada ste fizički gladni – za razliku od bilo kojeg drugog razloga – to može biti korisno na više načina, ističe dr. May. Pojest ćete manje hrane jer, umjesto da jedete sve dok hrana ne nestane, vaši tjelesni signali i hormoni će vam reći kada da prestanete. Budući da ne posežete za hranom jer ste pod stresom ili kada vam je dosadno, vjerojatno ćete se odlučiti za opcije koje su zdravije za vas. Više ćete uživati u hrani (jer glad je ipak najbolji začin) i osjećat ćete se zadovoljnijima.


Najbolje od svega, ako obratite pažnju na to jeste li fizički gladni ili su vas emocije poput dosade, frustracije i nesigurnosti dovele do toga, možete se lakše uhvatiti u koštac s njima. Zbog toga portal Women’s Health donosi nekoliko savjeta uz koje ćete lakše utvrditi jeste li zaista gladni ili vas vaše emocije (opet) zavaravaju, donosi Žena.hr

Obratite pozornost na hranu

Svjesno konzumiranje hrane znači da jedete s namjerom i pažnjom. Umjesto da jedete usputno i automatski, činite to sa sviješću da opskrbljujete svoje tijelo potrebnim nutrijentima i uz dovoljno pozornosti da prepoznate kako hrana utječe na vaš organizam. Obraćanje pozornosti na to što i kako jedete pomaže vam da prepoznate instinktivne signale gladi i sitosti kako biste mogli prirodno upravljati apetitom, bez ograničavajućih dijeta ili opsjednutosti svakim zalogajem hrane koji stavite u usta, kaže dr. May.

Postavite si pitanje

Kada osjetite potrebu za jelom, malo se zaustavite i zapitajte “Jesam li gladan/a?”. Ne radi se o traženju dopuštenja već istraživanju što se krije iza osjećaja gladi – ne ulazite u svaku benzinsku postaju koju vidite, najprije provjerite mjerač goriva.

Pa kako ćete znati odgovor na ovo pitanje? Obavite kratko propitivanje tijela i uma te potražite fizičke simptome gladi, navodi dr. May. Konkretno, pripazite na kruljenje u želucu, osjećaj praznine, slabost ili gubitak energije, poteškoće s koncentracijom, vrtoglavicu ili razdražljivost. Glad je fizička, to nije misao, žudnja ili racionalizacija. Prolazak kroz ovaj kontrolni popis uputit će vas na to postoje li fizički dokazi vaše gladi.

Prepoznajte svoje okidače

Živimo u svijetu opsjednutom hranom, tako da se poticaji za konzumiranje hrane nalaze na svakom koraku. Naučili smo povezivati različite društvene situacije s hranom, a neki od uobičajenih primjera uključuju zajedničke obroke, slavlja, pa i određene ljude ili mjesta i aktivnosti poput sportskih događanja, odlaska u kino ili gledanja TV serije.

Nadalje, tu su i emocionalni čimbenici. Možete se utješiti ili nagraditi nakon stresnog dana s nekoliko kugli sladoleda. Stvar je u tome da, kako kaže dr. May, ako želja za hranom ne dolazi od osjećaja gladi već od negativnih emocija, jedenje vas ne zadovoljava ili, u najboljem slučaju, to čini samo na kratki rok. Razmislite o trenucima u kojima ste posegli za hranom čak i kada ste na pitanje “Jesam li gladan/a?” iskreno odgovorili sa solidnim “ne”. Ne radi se o tome da izbjegavate ovakve situacije, već priznate sebi koji će vas faktori najvjerojatnije dovesti do prejedanja i iskoristite nekoliko trikova da se othrvate.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...