Katastrofalno stanje u policiji; Nemaju zimske jakne, remen za oružje vežu žicom

Iz sindikata policijskih službenika u petak je ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću upućen dopis u kojem je upozoren da policajci rade u staroj i nekvalitetnoj opremi, a mnogi od njih hladnije dane su dočekali bez odgovarajuće jakne.

“Sindikat je već upozoravao ministra na katastrofalno stanje odora u kojima policajci rade, no prema odgovorima koje smo dobili, ne možemo se oteti dojmu da po pitanju zaduženja i nabave policijske odore teče med i mlijeko, a da je zapravo problem u policijskim službenicima koji ne traže dijelove policijske odore i u nedostatku financijskih sredstava”, kazao je za Index Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika, piše Index.hr.

Vježbenici nisu dobili jaknu za hladnije dane

“Problem po pitanju odora je katastrofa, no nije to samo stvar s odorama. Nevjerojatno je da jedan MUP ne može nabaviti jakne. Policijski službenici koji su ove godine počeli raditi (radi se o onima koji su počeli raditi 6. ožujka, 10. srpnja i 1. rujna 2017. op.a.) – nisu dobili jaknu. Oni rade već sada noćne, a po noći je hladno, kako da onda odrade posao?”, pita se Puškarić.

“Jakne im posuđuju stariji kolege, imaju nekakve džempere, ali ti džemperi nisu dovoljni. I jutros je bilo hladno, a zamislite kako je biti vani ujutro u 4 sata, stajati na ulici ili biti na osiguranju”, kazao je Puškarić.

Jakne nose osam i više godina

Rok za zaduženje novih jakni je pet godina. Ipak, većina policajaca nosi istu jaknu i po osam i više godina. “Jakne su u katastrofalnom stanju, istrošene i poderane te ostavljaju vrlo loš dojam o izgledu policijskih službenika građanima i stranim državljanima koji dolaze u našu zemlju”, piše u dopisu koji je sindikat poslao ministru Božinoviću.

U dopisu sindikata navodi se i kako policijski službenici – vježbenici ne zadužuju sredstva za vezivanje (lisice) i palicu. Sindikat postavlja pitanje na koji bi način ti policajci trebali obavljati svoju dužnost i eventualno pomoći kolegama pri obavljanju policijskog posla.

Radili pet godina bez naoružanja

“Najbolji primjer je da smo nedavno reagirali i na činjenicu da policijski službenici u PU dubrovačko-neretvanskoj ni nakon uspješno završenog vježbeničkog staža i položenog državnog stručnog ispita nisu godinama mogli zadužiti osobno naoružanje, a čuvali su državnu granicu u doba migrantske krize. Ti policajci su pet godina radili na državnoj granici bez naoružanja. Za to je odgovoran načelnik postaje koji treba poslati dopis u centralno skladište s odobrenjem za zaduživanje oružja”, kazao je Puškarić.

“Ovakav trenutni sustav zaduženja policijske odore pojedine policijske službenike indirektno prisiljava i da o svome trošku kupuju određene dijelove policijske odore i improviziraju, što kao sindikat koji se bavi zaštitom prava policijskih službenika oštro osuđujemo i smatramo nedopustivim”, piše u dopisu Sindikata policijskih službenika.

Žicom vežu oružje, zadužili jakne rabljene prije deset godina

Dopis Sindikata policijskih službenika ministru Božinoviću predsjednik sindikata je objavio na Facebooku. U komentarima se lako može iščitati da je stanje i puno gore.

O svemu ovome progovorili su i neki od policajaca komentirajući dopis sindikata na Facebook stranici. “Moja jakna je stara već 11 i pol godina”, “Sad je prošlo. 25 godina meni još nije uspjelo zadužiti majicu zimsku! Ona kaj ide ispod košulje kad je vani minus 20, a ti si na osiguranju dužnosnika koji je došao papati!”, “Moja jakna je prešla u stanje prirodnog raspadanja umjetnog materijala”, “Moja je dignute oznake i otišla put kontejnera…ni za bauštelu nije više… Ovo će biti jubilarna treća zima bez nje i bit će jedno 7, 8 bilješka za mudre šefove zašto nisam jednoobrazno obučen kao i drugi….i četvrta godina da s mojim rješenjem radim na drugom radnom mistu da bi oni koji su bliže Bogu, a bez rješenja radili na mome”, ” Ja sam polovnu jaknu zadužila 2008. godine i još uvijek ju nosim iako je u raspadnom stanju iako sam na taj problem ukazivala više puta usmeno i pismeno. Kao što je već tu napisano, to više nije moja sramota. Ako ni nakon devet godina ne zaslužujem novu jaknu, ja ću i dalje nositi poderanu”, “Vi ste još dobri, ja si opasač sa službenim oružjem žicom vežem”, “Bitno da moraš nositi kapu na glavi i u šumi, a jakna može biti i poderana. A vunenu kapu krpam. Može li se gdje kupiti?”.

“To su komentari nekih kolega, masu njih ne komentira jer im rukovoditelji prate Facebook i ne žele da ih se pošalje na stegovni postupak zbog toga. Ovi koji jesu komentirali, računajte da to nije niti 5 posto onih koji bi se javili komentarom, ali se boje”, kazao je za Index Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...