Kinezi ulažu u Rimca, tvrtka se širi i zapošljava

Rimac Automobili nadomak je dobivanja 50 milijuna eura financijskog paketa koji će mu osigurati novac potreban za proširenje i razvoj novog modela električnog vozila za tržište, piše agencija Bloomberg.

Kompanija, koja opskrbljuje globalne tvrtke tehnologijom za električna vozila i auto-komponentama, razmatra ponude za financiranje nakon što je ovoga mjeseca dobila 30 milijuna eura od Camel grupe, sa sjedištem u Šangaju, kazao je direktor tvrtke Mate Rimac.

Camelova investicija Rimcu se omogućiti i ulazak u Kinu, uz osiguravanje kapitala za proizvodnju baterija i pogonskog sustava, rekao je Rimac.

Po njegovim riječima, dovršavaju se planovi o izgradnji osam modela električnog vozila Concept One od 2013. za koje tvrtka ističe da mogu doseći brzinu od 355 kilometara na sat, a brzinu od 100 kilometara na sat postižu u roku kraćem od tri sekunde.

– Imamo mnogo interesa od investitora, no to je iznos kapitala koji trebamo. Znamo točno što želimo učiniti u iduće tri godine i to želimo napraviti pod svojim uvjetima, rekao je Rimac za Bloomberg u telefonskom intervjuu.

Kompanija koja izrađuje komponente i dizajn za klijente poput Aston Martin Lagondu i Koenigsegg Automotive utrostručila je svoju vrijednost od 2014. i sada se procjenjuje da vrijedi više od 200 milijuna eura. Kompanija se fokusira na tržište luksuznih vozila, a prosječna cijena njegovog Concept One-a je milijun eura.

U potrazi za kapitalom, Rimac isključuje prodaju kompanije koju je započeo u svojoj garaži 2009. godine. Tvornica u Svetoj Nedjelji ima otprilike 250 zaposlenika, a uz Concept One također radi i električne bicikle Greyp Bikes, koji mogu prijeći 240 kilometara sa samo jednim punjenjem. Upravo će Greyp dobiti i 3 milijuna eura od ukupne investicije, što će koristiti za lansiranje novih proizvoda i povećanje proizvodnje, navode iz Rimca.

Camelu, najvećem azijskom proizvođaču baterija, bit će dane dionice u Rimcu u zamjenu za odobreni kapital, a Rimac kaže kako ne isključuje financiranje u jednom trenutku putem inicijalne javne ponude (IPO).

S novim kapitalom Rimac planira preseljenje na veću lokaciju i više nego udvostručiti broj zaposlenika.

 

– Oduvijek sam uvjeren u to da su električna vozila budućnost. Sada se to čini očitim, no kad sam započinjao, mnogi ljudi govorili su mi da sam lud, kazao je Rimac za Bloomberg.

Novi model Rimca označit će korak prema razvoju samovozećeg automobila. Kompanija planira proizvesti otprilike 200 komada tog novog modela te očekuje da će ga prezentirati na međunarodnom Motor Showu u Ženevi u ožujku iduće godine, kaže Rimac.

– Vjerujem da s proizvodnjom električnih i samovozećih automobila nudimo novu priliku Hrvatskoj i da možemo pomoći u privlačenju ostalih kompanija iz industrije. Ako je ovo moguće u Hrvatskoj, tada su moguće i druge stvari, istaknuo je Rimac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...