Kriteriji za ukidanje “Hrvatske uživo” jednaki su onima za ukidanje “Dnevnika”

Hrvatska Radiotelevizija danas je najavila kako je otvorena mogućnost ukidanja središnjeg Dnevnika! Naime, HRT se danas službeno očitovao na ukidanje svoje emisije “Hrvatska uživo” pa smo tako saznali i službene kriterije za ukidanje neke emisije, piše Index.

“Odluku o prestanku emitiranja emisije ‘Hrvatska uživo’ programsko vodstvo donijelo je smatrajući da u udarnim terminima prevladavaju politički sadržaji te temeljem podataka o padu gledanosti te emisije u razdoblju od 2007. do 2017. godine. Naime, za razliku od gledanosti nekih drugih emisija u poslijepodnevnome terminu gledanost emisije ‘Hrvatska uživo’ u tom je razdoblju bila u stalnome padu, što potvrđuje da su gledatelji zasićeni takvim sadržajima u tomu dijelu dana”, stoji u priopćenju HRT-a.

Prema tom priopćenju tri su ključna kriterija: emisija je prepolitična, pad gledanosti zadnjih deset godina te veća gledanost konkurencije. S obzirom na to da je riječ o službenim kriterijima, čini se da su otvorena vrata ukidanju središnjeg Dnevnika HTV-a.

Naime, Dnevnik je sam po sebi prepolitičan, odnosno prevladavaju politički sadržaji.

Nitko nije zabilježio takav pad gledanosti kao što je zabilježio središnji Dnevnik. Kako smo pisali prošle godine, u samo dva mjeseca od HTV-ova  Dnevnika odustalo je 125 tisuća gledatelja. Nije pomoglo ni prebacivanje Dnevnika s 19 i 30 na 19 sati.

I treći kriterij je ispunjen. Središnji Dnevnik HTV-a nekada je bio neprikosnoven po gledanosti, a danas se nalazi tek na trećem mjestu, iza Dnevnika Nove TV i RTL-a. Odnosno HRT-ovim rječnikom rečeno: za razliku od gledanosti nekih drugih emisija u tom terminu, gledanost Dnevnika u tom je razdoblju bila u stalnome padu.

Na kraju, sudeći prema kriterijima HRT-a, nemamo što drugo zaključiti nego da su gledatelji zasićeni takvog sadržaja.

A sudeći prema reakcijama gledatelja i takve javne televizije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...